Siekiant ir vasarą vaikus apsaugoti nuo internete slypinčių pavojų, Lietuvoje vykdomo projekto „Saugesnis internetas“ organizacijos susibūrė šviečiamajam projektui „Saugus internete ir vasarą!“. Vaikų vasaros stovykloms paruoštas renginių ciklas, skirtas saugumo internete temai. Pramoginiuose šviečiamuosiuose renginiuose dalyvaus apie 1000 vaikų, vasaras leidžiančių stovyklose.

Vasaros renginių ciklą iniciavusi asociacija „Langas į ateitį“ vasaros projektui subūrė Lietuvoje vykdomo projekto „Saugesnis internetas“ partnerius – Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybą (RRT), Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centrą, VšĮ „Vaikų linija“. Pagrindinis renginių rėmėjas – jaunimo tarpe populiari „Omnitel“ išankstinio mokėjimo kortelė „Ežys“.

„Vasarą vaikai turi daug laisvo laiko, ir nemažą jo dalį praleidžia prie kompiuterio ar su išmaniuoju telefonu. Norime vaikams papasakoti, kad internetas jiems teikia ne tik pramogą, čia jie gali patekti ir į pavojingas situacijas. Tai darome linksmai ir patraukliai – organizuojame protų mūšius, interaktyvias veiklas informacinėse erdvėse, bendraujame su vaikais kalbėdamiesi apie socialinius tinklus, elgesį juose bei pavojus, slypinčius interneto erdvėje“, – sakė „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Iki liepos pabaigos jau suplanuota ir bus aplankyta 10 vaikų ir jaunimo vasaros stovyklų įvairiose Lietuvos vietovėse. „Technologijos vaikų rankose – šių dienų kasdienybė ir draudimas nėra pati geriausia priemonė apaugoti vaiką nuo žalingo turinio internete“, – sako RRT atstovė Rasa Karalienė. „Turime aiškinti, kalbėtis, padėti vaikams nepakliūti į žalingo turinio, interneto nusikaltėlių pinkles. Vaikai turi suprasti, kad net ir pačioje beviltiškiausioje situacijoje jie gali gauti pagalbą ir svarbiausia netylėti“, – pabrėžė R. Karalienė.

Ji pasidžiaugė, kad stovyklautojai aktyviai dalyvauja visose veiklose – susipažįsta su išmaniųjų telefonų apsaugos ypatumais, aktyviai lankosi informacinės erdvės stenduose, o protų mūšio metu azartiškai pritaiko gautas žinias. Šiandien organizatorių komanda lankosi AIESEC organizuojamoje dieninėje edukacinėje vasaros stovykloje „Find Your Way“ Vilniuje.
Bendrovės „Omnitel“ ekspertai su vaikais dalinasi lengvai suprantamais, tačiau kartais labai svarbiais patarimais apie išmaniųjų įrenginių saugumą ir kaip išvengti patyčių internete.

„Mūsų jauniausioji karta puikiai žino, kaip naudotis daugeliu išmaniųjų programėlių ir socialiniais tinklais. Tačiau vaikai retai susimąsto, kokios grėsmės kyla naudojantis internetu, ypač į kompiuterį mažai panašiame mobiliajame telefone, todėl neatkreipia dėmesio ir į paprasčiausias saugumo taisykles“, – teigia „Omnitel“ projektų portfelio vadovė Monika Kuzminskaitė.

Pasak jos, kalbėtis su vaikais apie technologijas – ir labai svarbu, ir labai paprasta. Jiems lengva parodyti, kas ir kodėl yra nesaugu, kaip reikėtų vengti pavojingų situacijų ir kaip gelbėtis į jas vis tik pakliuvus. Šiandien tai taip pat svarbu, kaip mokėti saugiai pereiti gatvę. O išmokus šią paprastą pamoką apie saugų elgesį internete, kelionė po pasaulinį informacijos ir pramogų tinklą atneš ne rūpesčių, o naudos ir malonumo.

„Interneto karštoji linija“, „Pagalbos linija“, Saugesnio interneto centras pasirengę padėti vaikams ir suaugusiems, susidūrusiems su žalinga, psichologiškai žalojančia ir kita neigiama informacija internete.

Plačiau apie tai, kur kreiptis – Saugesnio interneto projekto interneto svetainėje www.draugiskasinternetas.lt.