Siekiant ir vasarą vaikus apsaugoti nuo internete slypinčių pavojų, Lietuvoje vykdomo Saugesnio interneto projekto organizacijos susibūrė šviečiamajam renginių ciklui „Saugus internete ir vasarą!“. 2015 m. birželio – liepos mėn. aplankyta dešimt vaikų vasaros stovyklų, kur pramoginiuose šviečiamuosiuose renginiuose sudalyvavo per 700 stovyklautojų.

Renginių stovyklose tikslas – suteikti jaunuoliams žinių ir įgūdžių saugiau naudotis mobiliaisiais telefonais, kompiuteriais ir internetu; suprasti šiuolaikinių technologijų išmanymo svarbą ir atkreipti dėmesį į saugų ir etišką elgesį internete. Mokslo metų metu mokytojai rengia šviečiamąsias saugumo internete pamokas savo mokiniams. Tačiau veiklų neformalioje aplinkoje rengiama nedaug, o jos suteikia galimybę lanksčiau ir įtaigiau perteikti saugaus elgesio principus.

„Mūsų jaunoji karta puikiai žino, kaip naudotis daugeliu išmaniųjų programėlių ir socialiniais tinklais. Tačiau vaikai retai susimąsto, kokios grėsmės kyla naudojantis internetu, ypač į kompiuterį mažai panašiame mobiliajame telefone, todėl neatkreipia dėmesio ir į paprasčiausias saugumo taisykles“, – teigė „Omnitel“ projektų portfelio vadovė Monika Kuzminskaitė.

Pasak jos, kalbėtis su vaikais apie technologijas – ir labai svarbu, ir labai paprasta. Jiems lengva parodyti, kas ir kodėl yra nesaugu, kaip reikėtų vengti pavojingų situacijų ir kaip gelbėtis į jas vis tik pakliuvus. Šiandien tai taip pat svarbu, kaip mokėti saugiai pereiti gatvę. O išmokus šią paprastą pamoką apie saugų elgesį internete, kelionė po pasaulinį informacijos ir pramogų tinklą atneš ne rūpesčių, o naudos ir malonumo.

Projekto komanda lankėsi Vilniuje ir kituose miestuose rengiamose vaikų stovyklose – stovykloje Merkurijus (Vilkija, Kauno r.), Varlinukas (Vilniaus r., Tuščiaulių k.), stovykloje Vepriuose (Ukmergės r.), dieninėje stovykloje „Find Your Way“, kuri rengiama Vilniaus Mykolo Romerio Universitete. Taip pat apsilankėme Vilniaus Antakalnio vaikų globos namuose bei Kauno miesto bibliotekos Šilainių filiale.

Renginius sudarė kelios skirtingos dalys:
1) Paskaita, kurios metu bendrovės „Omnitel“ ekspertai su vaikais dalinosi lengvai suprantamais, tačiau kartais labai svarbiais patarimais apie išmaniųjų įrenginių saugumą ir kaip išvengti patyčių internete.
2) Informacinė erdvė, kurioje su stovyklautojais interaktyviai bendravo Saugesnio interneto projekto partneriai: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras bei VšĮ „Vaikų linija“. Šioje erdvėje vaikai ir jaunuoliai atliko saugaus elgesio internete testus, atsakinėjo į klausimus, turėjo galimybę gauti šviečiamosios medžiagos ir laimėti projekto suvenyrų.
3) „Protų mūšio“ metu susiskirstę į komandas dalyviai aktyviai varžėsi atsakinėdami į bendruosius bei „Teo“ ir kitų Saugesnio interneto projekto partnerių sugalvotus IT saugumo klausimus siekdami laimėti pagrindinius renginio prizus.Saugus internete ir vasara rezultatai

Projekto komanda džiaugiasi, kad stovyklautojai aktyviai dalyvavo visose veiklose – susipažino su išmaniųjų telefonų apsaugos ypatumais, aktyviai lankėsi informacinės erdvės stenduose, o protų mūšio metu azartiškai pritaikė gautas žinias.
„Šis renginių ciklas buvo naudingas ir prasmingas ne tik vaikams, kuriuos lankėme, bet ir mums, dirbantiems Saugesnio interneto projekte. Tik bendraujant su vaikais akis į akį, kalbantis apie jų patyrimus, kartu ieškant atsakymų į svarbius vaikui klausimus, gauname pačią tikriausią ir nuoširdžiausią patirtį ir galime tobulėti ieškant būdų, kaip dar geriau apsaugoti vaikus nuo grėsmių internete.“ – sakė RRT atstovė Rasa Karalienė.

Renginių nuotraukas galima peržiūrėti asociacijos „Langas į ateitį“ Facebook paskyroje http://on.fb.me/1fz2uRR.

Vasaros renginių ciklą inicijavusi asociacija „Langas į ateitį“ vasaros projektui subūrė Lietuvoje vykdomo projekto „Saugesnis internetas“ partnerius – Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybą (RRT), Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centrą, VšĮ „Vaikų linija“, bendrovę „Teo“. Pagrindinis renginių rėmėjas – jaunimo tarpe populiari „Omnitel“ išankstinio mokėjimo kortelė „Ežys“.
„Interneto karštoji linija“, „Pagalbos linija“, Saugesnio interneto centras pasirengę padėti vaikams ir suaugusiems, susidūrusiems su žalinga, psichologiškai žalojančia ir kita neigiama informacija internete. Plačiau apie tai, kur kreiptis – Saugesnio interneto projekto interneto svetainėje www.draugiskasinternetas.lt.

 logo2 meskis be fono