Kovo viduryje pradėtus projekto „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ (toliau –„Prisijungusi Lietuva“) skaitmeninio raštingumo mokymus per pirmąjį mėnesį baigė per 1500 dalyvių. 1083 iš jų baigė pradedančiųjų, 472 – norinčių pasitobulinti kursus.

„Vyriausias sėkmingai mūsų mokymus baigęs dalyvis buvo devyniasdešimtmetis. Jam buvo aktualu sužinoti, kaip žiūrėti televiziją internetu, kaip surasti informacijos. Žmogus labai domisi naujovėmis, sėkmingai baigė pradedančiųjų kursus ir jau užsirašė į norinčių pagilinti žinias grupę“, – dalijosi įspūdžiais mokymų lektorė Erika Bytautienė, Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė edukacinei veiklai.

Mokymai Telšių Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje (nuotraukos autorė Vida Urnikienė)

Pasak pašnekovės, pradedantiesiems skirtus kursus  šioje bibliotekoje baigė 25 dalyviai, kurių amžiaus vidurkis apie 65 metai, jauniausiajam – 55-eri.

O štai Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kriokialaukio filiale į projekto „Prisijungusi Lietuva“ organizuojamus mokymus atėjo ir devyniolikmetės.

„Grupės dalyvės buvo gana skirtingo amžiaus, tad bijojau, kad jaunoms merginoms gali būti nuobodu, todėl stengiausi paruošti labiau kūrybines užduotis, kuriose jos galėtų kurti, atsiskleisti ir kartu pasisemti naujų žinių. Grupė buvo labai draugiška, moterys tardavosi tarpusavyje, padėdavo viena kitai“, – pasakojo mokymų lektorė Inga Petraškienė, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kultūros projektų vadybininkė.

Į nemokamus projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymus visos Lietuvos gyventojai kviečiami iki 2021 metų kovo. Planuojama surengti 10 tūkst. mokymų visuose atnaujintuose viešosios interneto prieigos taškuose bibliotekose, juose dalyvaus apie 100 tūkst. gyventojų.

Renkamos pradedančiųjų ir norinčių patobulinti įgūdžius grupės. Pradedantieji išmoks naudotis kompiuteriu, išmaniuoju telefonu ar planšete; rengti tekstinius dokumentus; saugiai naršyti internete bei rasti aktualios informacijos; naudotis elektroninėmis valdžios, verslo ir laisvalaikio paslaugomis; dalytis informacija bei bendrauti internetu su artimaisiais ir draugais.

Mokymai Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kriokialaukio filiale (nuotraukos autorė Jolita Vaičiulienė)

Norintieji patobulinti įgūdžius gali rinktis šiuo metu vieną iš penkių programų, kuriose bus galima išmokti, kaip saugiai bei atsakingai bendrauti ir bendradarbiauti e. paštu, apdoroti skaitmenines nuotraukas ir dalytis jomis, kurti interneto svetaines, atsakingai skelbti internete turinį ir saugiai naršyti,  o taip pat sukurti išskirtinį gyvenimo aprašymą ir kt.

„Pastaraisiais metais vis didesnė Lietuvos gyventojų dalis naudojasi informacinėmis ir ryšių technologijomis. Tačiau nepaisant interneto pasiekiamumo, palyginti didelės spartos ir žemos jo kainos, Lietuvoje interneto naudotojų skaičius, palyginus su Europos Sąjungos vidurkiu, yra žemas. Didžiausia skaitmeninė atskirtis yra tarp kaimiškose vietovėse gyvenančių, žemas pajamas gaunančių, žemesnio išsilavinimo, vyresnio amžiaus žmonių. Tad projekto „Prisijungusi Lietuva“ mokymų tikslas – kad kuo daugiau žmonių pradėtų naudotis internetu ar pagerintų šios srities įgūdžius, kad šios žinios palengvintų jų kasdienybę, o gal ir padėtų susirasti darbą ar pradėti savo verslą“, – sakė Arminas Rakauskas, Informacinės visuomenės plėtros komiteto Vertinimo ir stebėsenos skyriaus vedėjas.

Planuojama, kad pasibaigus projektui Lietuvos interneto naudotojų skaičius turėtų ūgtelėti iki 87 proc.

Daugiau informacijos apie mokymus galima rasti interneto svetainėje prisijungusi.lt arba artimiausioje bibliotekoje. Užsiregistruoti į mokymus kviečiame tel. 8 620 20 961 arba e. paštu .