Lietuvos interneto bankuose naudojamos šiuolaikinės ir patikimos europinio standarto apsaugos technologijos. Tačiau gali kilti pavojus, jei prarastumėte ar atskleistumėte kitiems bent vieną prisijungimo prie internetinio banko priemonių (PIN kodus, slaptažodžius ir kt.).

 

1. Saugokite savo prisijungimo prie interneto banko slaptažodžius ir kitus duomenis taip pat, kaip buto raktą ar seifo kodą. Nei šeimos nariams, nei pažįstamiems, nei banko darbuotojams neatskleiskite savo naudotojo ID ir kitų slaptažodžių. Jei pageidaujate, kad Jūsų lėšas galėtų valdyti ir kiti šeimos nariai, bankas jiems išduos atskiras prisijungimo priemones. Niekuomet ir niekam nesiųskite šių duomenų e. paštu, net jei laiškas esą būtų gautas iš banko (bankas niekada neprašo tokios informacijos pateikti nei e. paštu, nei telefonu).

2. Nuolatinį slaptažodį tiesiog įsiminkite ir niekur jo nerašykite. Sugalvokite neatspėjamą nuolatinį slaptažodį. Netinka telefonų numeriai, žmonių vardai ar kitokia su Jumis susijusi informacija. Geriausiai naudoti nieko nereiškiantį raidžių ir skaitmenų rinkinį. Tuoj pat pakeiskite iš banko gautus pirminius slaptažodžius. Iškart pakeiskite nuolatinį slaptažodį, jei įtariate, kad kažkas jį galėjo sužinoti, bei internetiniu banku pasinaudojus viešose vietose (pavyzdžiui, interneto kavinėse).

3. Baigę naudotis interneto banku, visuomet nuo jo atsijunkite. Baigę darbą, būtinai atsijunkite ir užverkite interneto naršyklę. Tai būtina net tada, kai kompiuterį paliekate tik akimirkai. Taip apsidrausite, kad pašaliniai asmenys neprieitų prie Jūsų sąskaitų.

4. Jungdamiesi prie interneto banko, visuomet įsitikinkite, kad tikrai esate reikiamame tinklalapyje. Jungdamiesi prie interneto banko visuomet atverkite atskirą interneto naršyklės langą (ar kortelę) ir patys įveskite reikiamą adresą. Neįvedinėkite konfidencialios informacijos į iškylančius ir pagal laiškuose esančias nuorodas atvertus langus. Ryšys su banku turi būti apsaugotas ir šifruotas: tą suprasite iš adreso, prasidedančio raidėmis https://, o naršyklėje šalia adreso arba lango apačioje bus parodyta spynelės piktograma.

5. Prisijungdami prie banko internete naudokitės tiktai saugiais kompiuteriais. Kompiuterių saugumas yra užtikrintas viešuosiuose interneto prieigos taškuose, taip pat bankų padaliniuose esančiuose viešojo naudojimo kompiuteriuose. Namų ar darbo kompiuteryje turi veikti antivirusinė programa, interneto užkarda, o naudojama programinė įranga turi būti nuolat atnaujinama. Patarimus, kaip apsaugoti savo kompiuterį, rasite ir savo banko interneto tinklalapiuose.

6. Netikėtu atveju – nedelsiant praneškite savo bankui. Jei pametėte savo kodų kortelę, slaptažodžius sužinojo kitas žmogus ar iškilo abejonių, negaiškite! Nedelsdami skambinkite savo bankui ir blokuokite prisijungimą prie savo interneto banko. Prieš vykdami į užsienį sužinokite ilgąjį banko telefono numerį, kuriuo galėtumėte paskambinti iš bet kur.

Kur pranešti?

  • banko „Swedbank“ tel. 1884,
  • SEB banko tel. 1528,
  • DNB banko tel. 1608,
  • kitų bankų telefonus nesunkiai surasite jų interneto svetainėse.