Pagal Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą visi gyventojai privalo būti deklaravę savo gyvenamąją vietą ir pranešti kai ją pakeičia. Taip pat gyvenamąją vietą reikia deklaruoti ir ilgesniam nei 6 mėn. laikotarpiui išvykstant į užsienį (deklaruoti išvykimą).

Gyvenamąją vietą internetu deklaruoti labai paprasta, tereikia naudotis kuriuo nors interneto banku arba turėti naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelę su aktyviu e. parašu ir prie kompiuterio prijungtu kortelių skaitytuvu.

E. valdžios svetainėje www.epaslaugos.lt pasirinkite paslaugas gyventojams, po to Migracijos paslaugų grupę.

Po to galėsite pasirinkti vieną iš paslaugų – išvykimo deklaraciją, gyvenamosios vietos deklaravimą Lietuvoje ar kitas paslaugas. Spragtelėkite Užsakyti.

Toliau sistema turės nustatyti Jūsų tapatybę. Tam turėsite prisijungti per savo interneto banką arba pasinaudoti e. parašu.

jungtis

Kaip jungtis naudojant e. parašą, aprašyta e. parašo mokymosi medžiagoje.

Prisijungę galėsite užpildyti gyvenamosios vietos deklaravimo formą.

egovdekl1

Šioje formoje privalomi užpildyti langeliai pažymėti raudona spalva. Kol jie nebus užpildyti, deklaracijos negalėsite pateikti.
Dalis deklaruojamos vietos adreso pasirenkama iš sąrašo (savivaldybė, miestas, kaimas), kita dalis įrašoma laisvai.

Kiekvienas būstas, netgi kaimo vietovėje, turi turėti savo adresą. Jei būstui adresas nepaskirtas, jame gyvenamosios vietos deklaruoti nebus galima. Kaip Registrų centro svetainėje pasitikrinti ar suteiktas adresas namui, esančiam kaimo vietovėje.

Jei nesate gyvenamosios patalpos savininkas, pažymėkite Nuomininkas (Kita) ir žemiau surašykite visų savininkų asmens kodus. Vėliau savininkai turės patys prisijungti prie e. valdžios svetainės ir duoti savo sutikimus. Apie tai jiems praneškite patys, nes pranešimai jiems nesiunčiami.

Kitoje deklaravimo formos dalyje galima užsakyti mokamą paslaugą – Gyventojų registro tarnybos pažymą. Paslaugos kaina – 10 Lt. Deklaruojant gyvenamąją vietą pažymą užsisakyti nėra būtina.

Užpildę visą formą, pateikite deklaraciją paspausdami Pateikti.
Jūs sėkmingai deklaravote gyvenamąją vietą.