Prisijungus prie e. deklaravimo sistemos, galime peržiūrėti, tvarkyti ir teikti VMI savo asmenines mokesčių deklaracijas.

 

Skyriuje EDS funkcijos galite pasirinkti savo veiklos ar deklaravimo rūšį, pavyzdžiui, gyventojai gali pasirinkti Deklaravimas.
Čia gausite preliminariąsias metines pajamų deklaracijas, kurias parengia ir dalinai užpildo pati VMI. Duomenys apie pajamas iki kitų metų vasario gaunami iš Jūsų darbdavių ar kitų juridinių asmenų, sumokėjusių Jums atlygį.
Jei spragtelėsite dar neperžiūrėtos preliminariosios deklaracijos pavadinimą, gausite su šia deklaracija susijusią informaciją ir turėsite patvirtinti, kad su ja susipažinote.

dek3

Po to pamatysite ir VMI parengtą Jūsų deklaracijos aprašą. Paspauskite Peržiūrėti arba Pildyti.

dekl5

Tada galėsite peržiūrėti (taisyti) savo deklaraciją.

dekl4

Po to Jūsų tikslas – peržiūrėti šią deklaraciją, patikrinti arba įrašyti šiuos duomenis:

  • savo gyvenamosios vietos adresą;
  • elektroninio pašto adresą (juo bus siunčiami patvirtinimai ar kiti pranešimai);
  • savo banko sąskaitos Nr.;
  • savo metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį, atsižvelgiant į nepilnamečių išlaikytinių skaičių ir kitas aplinkybes.

VMI gali neturėti visų duomenų apie Jūsų deklaruotinas sumas, todėl atidžiai peržiūrėkite preliminariosios deklaracijos duomenis, reikalingą informaciją patikslinkite, papildykite deklaraciją, jeigu tai reikalinga.

Deklaraciją galima pildyti parsisiuntus į kompiuterį (jei pildymas ilgai trunka arba interneto ryšys nepatikimas) arba tiesiogiai deklaravimo svetainėje.
Paskutiniu atveju tiesiog tereikia spragtelėti nuorodą Pildyti ir įvesti minėtus duomenis. Jei neturėjote kokių nors ypatingos rūšies pajamų, pavyzdžiui, jei neprekiavote mediena ar metalo laužu, greičiausiai daugiau nieko taisyti ir pildyti nereikės. Tačiau būtinai patikrinkite, ar Jūsų atitinkamo laikotarpio pažymoje nėra įrašų, pažymėtų „Neperkelta“. Neperkeltus į preliminariąją deklaraciją įrašus turi įvertinti pats mokesčių mokėtojas ir, jeigu reikia, į deklaraciją atitinkamas sumas įrašyti pats.

Pavyzdžiui, jei praeitais metais pardavėte vertybinius popierius, tokios pajamos nebus perkeltos. Jei metinė šios rūšies pajamų suma nesiekia 10000 Lt, jų galima neįtraukti į deklaraciją. Tačiau jei šių pajamų buvo 10000 Lt ar daugiau, jas būtina deklaruoti N (popieriai išlaikyti daugiau kaip metus) arba T (mažiau vienerių metų) prieduose.

Nepamirškite, kad ši deklaracija turi kelis puslapius (pavyzdyje parodyti 4, nors gali būti ir 8).

Užpildę deklaraciją, patikrinkite, ar nėra klaidų (deklaracijų formose dažniausiai būna atskiras tikrinimo mygtukas – !) – formos apačioje kairėje turi būti užrašas Trūkumų: 0. Tuomet deklaraciją galite pateikti VMI paspaudę nuorodą Siųsti.

Pastaba – pildyti deklaraciją reikia sparčiai – antraip Jus atjungs nuo deklaravimo sistemos ir teks vėl iš naujo prisijungti, o pakeitimų gali neišlikti.

Pateikę deklaraciją nepamirškite prisijungti prie deklaravimo sistemos ir pasitikrinti jos būseną. VMI elektroniniu paštu siunčia pranešimus EDS vartotojams apie deklaracijų priėmimą, nustatytus jų trūkumus ir pan. Visi šie pranešimai siunčiami svetainės skiltyje Mano informacija / Vartotojo ryšio priemonės dalyje nurodytu (o ne deklaracijoje įrašytu) e. pašto adresu. Nepamirškite jį patikslinti arba atnaujinti.