Apsaugos sistemos

Dažniausiai perduodama internetu informacija yra koduojama (šifruojama). Kodavimas taikomas daugumoje elektroninės prekybos interneto svetainių.

 

Dažnai naudojama SSL sistema. Jos požymiai – svetainės adreso priešdėlis https:// ir spynelės ženkliukas naršyklės adreso ar būsenos juostoje.
Tokios svetainės turi tam tikrų bendrovių išduotus sertifikatus, patvirtinančius, kad serveris, prie kurio jūs prisijungėte, priklauso įstaigai, kuri garantuoja saugų sandorio vykdymą. Toks sertifikato turinys yra nuolat tikrinamas, o vartotojas yra informuojamas, jeigu kyla kokių nors keblumų, pavyzdžiui, pasibaigusi sertifikato galiojimo data.

Persiunčiant informaciją naudojama kodavimo programa, paprastai jau esanti naršyklėje. Informacija užkoduojama naudojant ilgą skaitmeninį raktą (kitaip kodą). Kuo ilgesnis raktas yra naudojamas, tuo sudėtingiau perduodamus duomenis iškoduoti asmeniui, neturinčiam to rakto. Naudojamo rakto dydis priklauso nuo Jūsų ir prekybininko naudojamų kompiuterinių sistemų pajėgumo ir galimybių.

SET (Saugūs elektroniniai sandoriai)

Siekiant padidinti perduodamų duomenų saugumą, gali būti pasitelkiami finansiniai tarpininkai.

sauga3

Tuomet pirkėjų kortelės numeriai nėra atskleidžiami tiesiogiai pardavėjui. Mokėjimo metu Jūsų sąskaitos duomenys yra užkoduojami ir tiesiogiai siunčiami kreditinės kortelės duomenų pardavėjui. Jie yra vieninteliai, kurie gali informaciją, esančią Jūsų kreditinėje kortelėje, iškoduoti ir patikrinti, ar sandoris galioja. Tada savo sistema prekybininkui siunčia koduotą patvirtinimą, kad sandoris buvo atliktas teisingai. Pavyzdžiui, daugelis viso pasaulio žmonių perka ir parduoda naudodamiesi Paypal ar Ebay sistemomis. Šis atsiskaitymo metodas yra papildomai apsaugotas, nes prekybininkas niekada nesužinos kortelėje esančios informacijos, o finansinis tarpininkas kortelėje esančius duomenis saugo savo sistemoje tik sandorio vykdymo momentu.