Pirkti internetu patogu ir naudinga. Tačiau prieš pasinaudodami elektroninės prekybos privalumais, perskaitykite šiuos patarimus.

  • Išsiaiškinkite kiek galėdami daugiau informacijos apie bendrovę. Puikiai atrodanti interneto svetainė nereiškia, kad bendrovė yra veikianti. Prieš pirkdami išsiaiškinkite bendrovės adresą ir telefono numerį. Venkite pirkti, jei svetainėje nėra aiškiai nurodyti kontaktai susisiekti.

  • Patikrinkite e. parduotuvę sertifikavimo sistemoje www.saugupirkti.lt. Patikrinkite ar ši parduotuvė yra sertifikuota ir turi saugios e. prekybos ženklą Saugu pirkti. Šis patikimos e. prekybos ženklas suteikiamas tik veikiančioms ir atitinkančioms griežtus kriterijus e. parduotuvėms.

Patikrinti ar parduotuvės sertifikatas yra veikiantis, galite spragtelėjus ženklelį Saugu pirkti toje e. parduotuvėje arba www.saugupirkti.lt . Jeigu parduotuvė turi veikiantį Saugu pirkti sertifikatą ji atitinka visus šioje pamokoje paminėtus kriterijus.

  • Saugokite savo duomenis. Išsiaiškinkite, kaip bendrovė naudos jūsų asmeninius duomenis. Ar puslapyje yra informacija apie privatumą ir duomenų apsaugą?
  • Pasitikrinkite, kas įskaičiuota į prekės ar paslaugos kainą. Sužinokite, ar įtraukti visi pristatymo ar pakavimo mokesčiai. Ar nėra paslėptų mokesčių? Nepatvirtinkite savo užsakymo, kol neišsiaiškinsite visų mokėjimų paskirties.
  • Naudokitės tik tomis svetainėmis, kuriose naudojamos duomenų perdavimo apsaugos priemonės. Tokios svetainės adresas visada turi prasidėti https://, o prisijungus prie jos naršyklėje rodomas spynos ženklelis, reiškiantis, kad prisijungimas yra šifruotas ir saugus.
  • Prieš mokėdami, atidžiai apsvarstykite galimus mokėjimo būdus. Išsiaiškinkite, ar yra kokie nors papildomi mokesčiai naudojant vieną ar kitą mokėjimo būdą. Žinokite, kad Lietuvoje Jus gina Civilinis kodeksas.
  • Saugokite visos informacijos, susijusios su pinigų pavedimu, kopijas. Visada išspausdinkite savo užsakymo, užsakymo patvirtinimo kopijas, pardavimo bendrąsias sąlygas ir prekių ar paslaugų apibūdinimą. Saugokite visus susirašinėjimo su pardavėju dokumentus, kadangi jų gali prireikti, jei susidursite su kokiomis nors problemomis.
  • Pasidomėkite, kokia yra skundo pateikimo procedūra, jei Jums iškiltų problemų. Jei perkate užsienyje, tada neišsprendus ginčo taikiai, Jums gali tekti imtis teisinių veiksmų pardavėjo šalyje.