Gegužės 30 d., Vilniuje buvo paskelbti geriausi elektroninio turinio sprendimų konkurso „Naujasis knygnešys 2013“ kūrėjai. Aštuonioms konkurso nominacijoms buvo pristatytas 61 darbas. Išrinkti 8 nugalėtojai atstovaus Lietuvą pasauliniame geriausio elektroninio turinio sprendimų konkurse „Pasaulio viršūnių apdovanojimai 2013“(angl. „World Summit Award 2013“ (WSA)).

Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) organizuotame konkurse „Naujasis knygnešys 2013“ geriausių elektroninio turinio sprendimų kūrėjai buvo apdovanoti aštuoniose kategorijose: e. verslas ir komercija, e. valdžia ir institucijos, e. mokymasis ir švietimas, e. pramogos ir gyvenimo būdas, e. turizmas ir kultūra, e. sveikata ir aplinka, e. įtraukimas ir įgalinimas, e. medijos ir žiniasklaida.

„Džiaugiamės, kad konkurse buvo pristatomi įdomūs ir inovatyvūs darbai, kad jame dalyvavo ambicingi ir iniciatyvūs Lietuvos e. sprendimų kūrėjai. Tikimės, kad konkurso nugalėtojų e. sprendimai pasirodys verti dėmesio ne tik mūsų šalies vartotojams, bet ir užsienio šalių rinkoms, ir bus aukštai įvertinti tarptautinės WSA komisijos“, – sakė Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) direktoriaus pavaduotoja, Pasaulio viršūnių apdovanojimų nacionalinė ekspertė Ieva Žilionienė.

Nugalėtojus kiekvienoje kategorijoje rinko nacionalinės WSA ekspertės suburta konkurso komisija: Antanas Bubnelis (AB „TEO LT“), Darius Bagdžiūnas (UAB „Gaumina“ ir WSA ekspertas), Gediminas Gasiulis (15min.lt) ir Gintautas Dulskas (Publicum).

Nugalėtojų laurai šiais metais atiteko aštuoniems elektroninio turinio sprendimų kūrėjams: UAB „Soundest“ už sprendimą „IQ Polls“ (kategorija e. verslas ir komercija), Vilniaus miesto savivaldybei už sprendimą „E. miestas“ (kategorija e. valdžia ir institucijos), UAB „Šviesa“ ir Ugdymo plėtotės centrui už sprendimą „Emokykla.lt“  (kategorija e. mokymasis ir švietimas),  Rūtai Mickienei už sprendimą „Matyk ką girdi“ (kategorija e. pramogos ir gyvenimo būdas), Vilniaus universitetui už sprendimą „Orbis Lituaniae“ (kategorija e. kultūra ir turizmas), UAB „CodeIn“ už sprendimą „KurGyvenu.lt“ (kategorija e. sveikata ir aplinka), Asociacijai „Langas į ateitį“ už sprendimą „epilietis.eu“ (kategorija e. įtraukimas ir įgalinimas) ir Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai ir UAB „Citrus“ už sprendimą „Mediateka“ (kategorija e. media ir žiniasklaida).

Pačiu geriausiu e. turinio sprendimu 2013 m. Lietuvoje išrinktas sprendimas „Orbis Lituaniae/LDK istorijos“, kuriam įteiktas specialus bendrovės „TEO LT“ įsteigtas prizas. „Orbis Lituaniae“ –LDK istoriją pristatantis portalas (www.ldkistorija.lt), kuriame rasite beveik septynis šimtus istorijų, originaliai pristatančių įvairialypę LDK visuomenės, kultūros, politikos ir kasdienybės panoramą.

Bendrovės „Mokipay Europe“ įsteigtais prizais apdovanoti konkurso dalyviai, įdomiausiai ir originaliausiai pristatę savo e. turinio sprendimus (šis prizas įteiktas Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos atstovui) bei surinkę daugiausiai simpatijų konkurso interneto svetainėje www.naujasisknygnesys.lt (šis prizas atiteko VŠĮ “Gyvenimo Universitetas LT” už sprendimą „Nuotolinio video mokymosi sistema EGU.lt“).

IVPK taip pat simboliškai apdovanojo šių metų „Naująjį knygnešį“ – ši, dar 2003 m. pradėta, tradicija skirta pagerbti žmonėms, kurie savo veikla ir konkrečiais darbais prisideda prie informacinės visuomenės procesų sklaidos Lietuvoje. Šiemet šis prestižinis įvertinimas atiteko projekto „Orbis Lithuaniae“ vadovui, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkui ir Atvirojo kodo instituto direktoriaus pavaduotojui Žilvinui Jančorui.

Laimėję e. sprendimai toliau varžysis „Pasaulio viršūnių apdovanojimuose“ (angl. „World Summit Award 2013“ (WSA)). WSA – tai globali Jungtinių Tautų įkvėpta  iniciatyva, siekianti atrinkti ir paskatinti geriausius pasaulio elektroninio turinio produktus, kurios šūkis – “sumanus turinys – sumaniems žmonėms”. Šiame pasauliniame konkurse nuo 2003 m. aktyviai dalyvauja 168 pasaulio šalys.

Apdovanojimų akimirkas galite matyti čia.