Daugelis Lietuvos regionų susiduria su didesnėmis ar mažesnėmis jaunimo nedarbo problemomis. Nors nedarbo lygis mūsų šalyje mažėja, tačiau vis dar išlieka svarbiu klausimu, kurį būtina spręsti pasitelkiant visas įmanomas priemones.

Šalies rajonų savivaldybėse jau sausio mėnesį prasidėjo Lietuvos darbo biržos socialinis projektas „Pasitikėk savimi“. Jis yra skirtas niekur nedirbantiems, nesimokantiems, jokioje veikloje nedalyvaujantiems ir socialinių įgūdžių stokojantiems 16-25 metų jaunuoliams.

Pasitelkus visą būrį nevyriausybinių organizacijų tokiam jaunimui teikiama intensyvi ilgalaikė pagalba, įtraukiant juos į 3 mėnesių trukmės Socialinės reabilitacijos ir paruošimo užimtumui darbo rinkoje programą. Jos metu siekiama paskatinti pažeidžiamus jaunus žmones atsakingai kurti asmeninį gyvenimą ir dalyvauti visuomeninėje bei profesinėje veikloje, stengiamasi jaunuoliams suteikti kuo daugiau naujų įgūdžių, žinių ir kompetencijų.

Lietuvos savivaldybių viešosios bibliotekos, bendradarbiaudamos su asociacija „Langas į ateitį“, įsitraukė į šį projektą suteikdamos jauniems žmonėms galimybę  ugdyti jų  darbui reikalingus kompiuterinio raštingumo įgūdžius. Šią savaitę jaunuoliai pradeda lankyti užsiėmimus bibliotekose.

„Informacinių technologijų žinios šiuo metu yra vienas svarbiausių darbuotojų kvalifikacijai keliamų reikalavimų. Programos dalyviams paruošėme specialų paskaitų kursą, kuris padės jiems prisiminti jau užmirštus kompiuterinio raštingumo įgūdžius ar išmokti naujų. Į šį projektą įsitraukė 16 savivaldybių viešųjų bibliotekų. Neabejoju, kad jos savo bendruomenės jaunimui suteiks jų darbui naudingų įgūdžių“, – pasakojo projekto partnerio – asociacijos „Langas į ateitį“ – direktorė Loreta Križinauskienė.

Pasak L.Križinauskienės, paskaitų bibliotekoje metu jaunimas susipažins su šiuolaikinės bibliotekos paslaugomis, darbovietėje reikalingais skaitmeniniais įgūdžiais, išmoks atkreipti dėmesį į savo privatumą socialiniuose tinkluose,  saugiai naudotis internetu ir elektroniniu paštu, parengti gyvenimo aprašymą, kurti pateiktis ir kitus dokumentus. Pabaigoje jaunuoliai atliks žinių vertinimo užduotis, naudojant Europos jaunuoliams sukurtą bendrą žinių tikrinimo įrankį Skillage (www.skillage.eu), o įgyti įgūdžiai padės jiems užtikrinčiau jaustis susitinkant su  darbdaviu ar mokymosi įstaigoje.

Pasak Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos vadovės Danguolės Abazoriuvienės, bibliotekos regionuose imasi naujos misijos – skatinti jaunus žmones keisti savo gyvenimą ir integruotis į mokymosi įstaigas ar darbo rinką. Skatinama ne lozungais, o suteikiant konkrečių  žinių darbui. Šiuo metu bibliotekos yra stiprios teikiamų paslaugų gausa ir žmogiškaisiais ištekliais.  

Baigusiems projekto „Pasitikėk savimi“ socialinės reabilitacijos ir paruošimo užimtumui darbo rinkoje programą jauniems žmonėms bus siūloma grįžti į švietimo sistemą, dalyvauti užimtumo skatinimo priemonėse arba įsidarbinti. Mokymai vyks iki 2015 m. gegužės mėn. 16 Lietuvos miestų, juose dalyvaus 2000 jaunuolių.

 

Apie asociaciją „Langas į ateitį“
2002 m. veiklą pradėjusi asociacija „Langas į ateitį“ vienija socialiai atsakingas Lietuvos verslo įmones – SEB banką, banką „Swedbank“, „Omnitel“, „ATEA“ – ir bendradarbiauja su valstybinėmis institucijomis siekiant skatinti interneto naudojimą Lietuvoje ir kelti šalies gyventojų gyvenimo lygį, šalies konkurencingumą Europoje bei pasaulyje. Partneriai – LR Vidaus reikalų ministerija, LR Susisiekimo ministerija, Lietuvos darbo birža, UAB „Microsoft Lietuva“, DNB bankas, bendrovė TEO, advokatų kontora LAWIN, ryšių su visuomene agentūra „PR Service/Edelman Afilliate”, Viešosios politikos ir vadybos institutas. „Langas į ateitį“ nuo savo veiklos pradžios kompiuterinio raštingumo pradmenų yra suteikęs daugiau kaip 120 tūkst. šalies gyventojų.

Daugiau informacijos:
Rita Goberė, 8 5 2397813