2014 m. rugsėjo 16‒18 dienomis pirmą kartą Lietuvoje vyks Europos nacionalinių saugesnio interneto centrų tinklo INSAFE konferencija, kurioje pagrindinis dėmesys bus skirtas vaikų ir jaunuolių saugumui internete, klausimams, susijusiems su  interneto įtaka jų sveikatai, savęs žalojimu ir kitomis problemomis.  

Konferencijoje, kurioje dalyvaus INSAFE tinklo atstovai iš 33 pasaulio šalių, pranešimus skaitys ir patirtimi dalysis akademikai, psichologai, sociologai, populiaraus jaunimo socialinio tinko Ask.fm atstovai, interneto saugumo ekspertai. INSAFE valdymo komiteto posėdis, kuriame bus aptariamos ateities gairės, sprendžiami strateginiai klausimai, numatytas rugsėjo 18 d. Lietuvos Respublikos Seime.

EU Kids Online tyrimo duomenimis (2013 m. ), per pastaruosius penkerius–šešerius metus labai padaugėjo internetu besinaudojančių vaikų iki devynerių metų. Ši tendencija nėra vienoda visose šalyse, tačiau pastebėta, kad ten, kur apskritai daugiau vaikų naudojasi internetu, juo pradeda naudotis vis mažesni vaikai. Vis daugiau mažų vaikų naudojasi prie interneto prijungtais įrenginiais, ypač planšetiniais kompiuteriais ir išmaniaisiais telefonais su jutikliniais ekranais. Vis daugiau mažamečių vaikų turi galimybę prieiti prie interneto, o tai didina tikimybę susidurti su tam tikrais pavojais interneto erdvėje. Taip pat tyrimas parodė, kad nemažai vaikų iki devynerių metų yra gimę jau turėdami savo pirmąjį „skaitmeninį pėdsaką“ internete. Šie vaikai taps pirmąja karta, patyrusia gyvenimo skaitmeniniame pasaulyje poveikį visam tolesniam jų gyvenimui tikrovėje. Jie paveldės savo skaitmeninius profilius iš tėvų, kuriems dažnai atrodo, kad jų skelbiama informacija bus apsaugota skelbimo metu nustatytais privatumo ir saugumo lygiais, arba kurie visiškai nesidomi tokiais klausimais, kai skelbia savo vaiko tyrimo ultragarsu nuotraukas ar gydytojų išvadas. Prieš porą metų tyrimas, atliktas „AVG“ užsakymu, nustatė, kad Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje 73 proc. kūdikių, kurių motinos turėjo profilius socialiniuose tinkluose, dar nebūdami nė dvejų metų jau turėjo savo skaitmeninius profilius internete .

INSAFE yra Europos nacionalinių saugesnio interneto centrų tinklas, įsteigtas ir iš dalies finansuojamas pagal Europos Komisijos programą „Saugesnis internetas“. Lietuvoje šį projektą įgyvendina Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras (ITC), asociacija „Langas į ateitį“, VšĮ „Vaikų linija“. Projektą iš dalies remia telekomunikacijų ir IT bendrovė TEO LT.

 

Ryšių reguliavimo tarnyba
Tel. (8 5) 210 5685