Bibliotekos lankytojų vertinama nemokamo interneto galimybė skatina bibliotekininkus nuolat domėtis, kaip saugiau naudotis internetu. Tobulėjant technologijoms ir plečiantis jų galimybėms tenka išmokti naujų saugumo internete priemonių. Spalio mėnesį asociacija „Langas į ateitį“ pakvietė  Lietuvos bibliotekininkus saugaus naudojimosi internetu taisyklių mokytis nuotoliniu būdu. Atnaujinę žinias jie galės sumaniau pagelbėti bibliotekų lankytojams, kurių nemaža dalis  – vaikai ir jaunuoliai.

Nemokamas internetas Lietuvos bibliotekose – džiaugsmas bibliotekų darbuotojams ir skaitytojams. Vis dėlto tenka būti budriems, kad internetu būtų naudojamasi saugiai. Norint apsaugoti bibliotekų lankytojus nuo grėsmių sau ar kompiuteriui, pirmiausia svarbu suteikti reikiamų žinių darbuotojams: mokėdami patys išvengti pavojų internete, bibliotekininkai to gali pamokyti ir kitus. Būtent to siekiama asociacijos „Langas į ateitį“ nuotoliniu kursu bibliotekininkams.

Spalio 1 dieną pradėtuose nuotolinio kurso „Saugesnis internetas bibliotekų darbuotojams“ mokymuose dalyvaus 300 dalyvių. Mokymų užduotis – atnaujinti bibliotekininkų žinias apie saugumą ir privatumą internete. Bibliotekininkai supažindinami su pagrindinėmis grėsmėmis elektroninėje erdvėje, mokomi kaip geriau apsisaugoti nuo ten tykančių pavojų. Be to, besimokantiems suteikiama žinių apie kompiuterio ir jo duomenų apsaugą, elgesio internete etiką.

„Šiandieniniame informacinio karo pavojų kontekste kuo geresnis supratimas apie galimas grėsmes ir priemones, kaip nuo jų apsisaugoti, yra labai svarbus. Bibliotekininkai greičiausiai gali ateiti į pagalbą, nes į juos pirmiausiai skaitytojai kreipiasi patarimo, o tai ir suaugusieji, ir vaikai.“ – teigia Lietuvos nacionalinės bibliotekos atstovas Justas Jaskonis.

Nuotolinio kurso aplinkoje dalyviai turi galimybę ne tik skaityti mokomąją medžiagą, bet ir patogiai bendrauti tarpusavyje ar su asociacijos „Langas į ateitį“ kurso kuratoriais. Jie dalinasi patirtimi apie interneto saugumą bibliotekoje, planuoja saugaus interneto pamokėles bibliotekos lankytojams. Baigę kursą bibliotekininkai bus labiau pasiruošę šviesti suaugusius ir vaikus, konsultuoti tėvus saugumo internete klausimais.

Ši galimybė mokytis yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinamo projekto „Vartotojui pritaikytos modernios LNB elektroninės paslaugos“ dalis. Projektą iš dalies remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.