Pirmadienį, kovo 23 d., visoje Lietuvoje prasideda „Vaikų linijos“ organizuojama „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“. Palaikydami šeštą kartą vykdomą iniciatyvą, kartu stabdyti patyčias šiemet kviečia žinomi Lietuvos žmonės, dalindamiesi savo patyčių patirtimi ir mintimis apie patyčias.

„Patyčios nieko bendra neturi su humoru, kandumu ar kritišku požiūriu. Tai tiesiog brutalus kito žmogaus vertės suniekinimas ir orumo sugriovimas. Sykiu ir savo paties, nes neįmanoma išlikti oriam, griaunant svetimą orumą, – teigia „Vaikų linijos“ vykdomą kampaniją „BE PATYČIŲ“ palaikantis profesorius Leonidas Donskis. – Didžiausias patyčių pavojus yra tas, kad jos neturi nei amžiaus, nei mokslo cenzo – jos vienodai graso visų mūsų individualybės ir bendrystės galioms.“

„Vaikų linija“, pasitelkusi į pagalbą visuomenėje žinomus žmones – Marijoną Mikutavičių, Beatą Tiškevič-Hasanovą, Jurgą Šeduikytę, Vidą Bareikį, Ericą Jennings, Jurgį Didžiulį bei grupę „Liūdni slibinai“ – sukūrė penkis trumpus vaizdo klipus. Šie vaizdo klipai su žinomų žmonių pasisakymais skirti laisvai naudoti mokyklose ar kitose ugdymo įstaigose, skatinant kalbėtis ir diskutuoti apie patyčių problemą. Taip pat „Vaikų linija“ išleido popierines korteles su Beatos Nicholson ir Merūno Vitulskio vaikystės nuotraukomis ir jų prisiminimais apie patyčių patirtis. Šios kortelės kaip prevencinė priemonė skirtos visos Lietuvos penktokams ir bus išplatintos per savivaldybių švietimo skyrius.

Atvirai ir jautriai savo patyčių patirtimi vaizdo klipe dalijasi B.Tiškevič-Hasanova, kuri tiki – jei nebūtų patyrusi patyčių, šiandien būtų pasiekusi daugiau. „Man nereiktų kiekviename žingsnyje savimi abejoti, kiekvieną kartą, išgirdus kažką neigiamo savo pusėn, kvestionuoti: „Pala, tai gal tikrai aš esu kvaiša?“ Aš drąsiau rizikuočiau, imčiausi naujų veiklų – dabar aš imuosi, bet man tai kainuoja labai dideles pastangas, – susijaudinusi prisipažįsta B.Tiškevič-Hasanova. – Aš jaučiu, kad manyje vis dar tupi tas mažas vaikas, kurio nepakankamai mylėjo, nepakankamai suprato. Jis girdėjo ne tuos žodžius, kuriuos turėjo išgirsti…“

Marijonas Mikutavičius vaizdo klipe prisimena kiek kitokią savo mokyklos laikų patirtį, susijusią su patyčiomis, ir mano, kad svarbiausia yra kalbėtis ir priimti vienas kitą. „Jei suaugusieji pamato patyčias, tai visada turi būti keliama į viešumą ir tiesiog kalbamasi. Nereiškia, kad turi rėkti ant sūnaus ar dukros, kuri tyčiojasi – tiesiog turi įvykti normalus pokalbis, bandant paaiškinti senas, gerai žmonijai žinomas tiesas: nesielk su kitais taip, kaip nenori, kad su tavimi elgtųsi“, – teigia M.Mikutavičius.

Jurga Šeduikytė pastebi, kad patyčios nesuteikia jokių pozityvių jausmų ne tik patyčių aukai, bet ir tiems, kurie tyčiojasi, todėl ragina visus stabdyti patyčias.

„Jei tu įsitvirtinsi tuo, kad kažkam kalsi „į dūdą“, dar nereiškia, kad tu iš tikrųjų patirsi gerą jausmą. Tu nieko nepatirsi. O jei tu užsistosi tą, kurį kažkas ką tik primušė, jausmas viduje bus tikrai labai geras ir kitoks, – sako menininkė. – Kai žmogus tyčiojasi iš kito, jis nieko nesukuria – tik „sušaršalina“ orą, visi būna pažeminti – tas, kuris tyčiojasi, irgi nieko negauna.“

Jausti pagarbą sau ir vienas kitam skatina režisierius Vidas Bareikis, tikintis, kad tada nekyla minčių ir noro iš kitų tyčiotis. „Svarbiausia yra pagarba. Jeigu aš gerbiu jus, tai, ką jūs čia darote, aš netrukdau jūsų darbui. Jei gerbiu pats save – neleidžiu sau apsileisti ir būti nusmurgėliu. Jeigu aš gerbiu savo klasiokus, aš niekada iš jų nesityčiosiu. Kam tai daryti?“, – įsitikinęs V.Bareikis.

Dainininkė Erica Jennings vaizdo klipe pabrėžia suaugusiųjų vaidmenį, sprendžiant patyčių situacijas. „Jei iš mokyklos parėjęs vaikas papasakoja, kad kažkas nutiko, tėvai neturėtų galvoti: „Ai, čia nieko tokio, rytoj bus kitaip, gal palaukim savaitę“. Reikia iš karto išsiaiškinti, kas nutiko, ir pasakyti, kad mes to netoleruosime“, – mano E.Jennings.

Tuo tarpu jos vyras, muzikantas Jurgis Didžiulis drąsina vaikus, kurie tyliai stebi patyčias, aiškiai parodyti nepritarimą joms. „Labai svarbu, kad patys vaikai pasakytų: „Ne, mes to netoleruojame, mums tai nepriimtina“. Ir tai reikia pasakyti aiškiai“, – teigia J.Didžiulis.

Grupė „Liūdni slibinai“ taip pat kviečia tiek vaikus, tiek suaugusiuosius nepalaikyti patyčių. Vaidas Kublinskas vaizdo klipe prisimena, kaip vaikystėje patyčios jam atrodė natūralus ir neišvengiamas reiškinys, o Dominykas Vaitiekūnas prisipažįsta, kad nedrįsdavo pasakoti kitiems apie savo išgyvenamus sunkumus. Tačiau šiandien „Liūdni slibinai“ tvirtina, kad patyčios nėra natūralus bendravimo būdas ir jas reikia stabdyti, o apie patiriamus sunkumus būtina kalbėtis.

Siekdama stabdyti patyčias tarp vaikų, prasidedant paauglystei, „Vaikų linija“ išleido korteles visos Lietuvos penktokams su B.Nicholson ir M.Vitulskio vaikystės nuotraukomis ir prisiminimais apie patyčias.

„Atsimenu, kaip mane vadindavo meška, nes niekada nebuvau liesa… Tokie dalykai užkurdavo manyje tikrą užsispyrimo ugnį: „Palaukite ir aš jums parodysiu!“. Ir pati kartais paerzindavau kitus. Džiaugiuos, kad greitai supratau – viskas grįžta, jei kitam suteiki skausmo, anksčiau ar vėliau jis tau sugrįš“, – prisimena B.Nicholson.

„Iki mokyklos viską mačiau šviesiomis spalvomis, tačiau pirmą kartą patyrus patyčias, savo pasaulėžiūrą ir meilę žmonėms teko greitai paslėpti po puolimo skydu. Pyktis, kylantis iš nusivylimo žmonėmis, kuriems nepadarei nieko blogo, vis augo, kol vieną dieną supratau, kad mano skriaudėjai yra daug nelaimingesni už mane“, – kitoje kortelėje savo mintimis su vaikais dalijasi M.Vitulskis.

Vaizdo klipai ir kortelės su žinomų žmonių mintimis sukurti, „Vaikų linijai“ bendradarbiaujant su „Western Union Foundation Lithuania“.

Su patyčiomis susiduriantys ir nuo jų kenčiantys vaikai ir paaugliai kviečiami savo sunkumais pasidalinti su „Vaikų linija“. Į „Vaikų liniją“ galima skambinti nemokamu numeriu 116111, o taip pat „Vaikų linijos“ svetainėje galima parašyti elektroninį laišką arba pasidalinti savo išgyvenimais su bendraamžiais „Vaikų linijos“ diskusijų forume. Per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ „Vaikų linijos“ konsultantai budės visą parą.

 „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ palaiko: Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos psichologų sąjunga, asociacija „Langas į ateitį“, Ryšių reguliavimo tarnyba, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Švedijos Karalystės ambasada.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ remia: „Teo“, „Western Union Foundation Lithuania“, Europos Sąjungos programa „Saugesnis internetas“, „Kino pavasaris“, „Multikino“, „Not Perfect“, „LRT“, „Mediaskopas“.