Lietuva tapo viena iš šešių valstybių, kuriose pagal spartaus profesinio mokymo FIT4JOBS metodiką (http://fit4jobs.eu/)  pradedami rengti reikalingiausių IT krypčių specialistai. Šalyje bus pritaikyta programa, kuri sukurta patiriant didelį informacinių technologijų (IT) specialistų stygių visoje Europoje.

Šios mokymo metodikos sumanytojai ir diegėjai yra Airijos verslo ir pramonės atstovai, sukūrę organizaciją FIT. Šios organizacijos mokymus baigė per 12000 darbo ieškančių Airijos piliečių,  jie sėkmingai įsiliejo į darbo rinką. Europos Komisija mini FIT4JOBS  kaip vieną veiksmingiausių įsidarbinti padedančių sumanymų Europoje.

Lietuvoje šios metodikos pritaikymu ir diegimu rūpinasi asociacija „Langas į ateitį“. Šio projekto socialinis partneris – Vilniaus teritorinė darbo birža – padeda  jaunuolius informuoti apie galimybę išbandyti savo jėgas šiame projekte.

Europos Komisijos iš dalies finansuojamo projekto šešių šalių partneriai tikisi savose šalyse kūrybiškai išbandyti  airiškąjį modelį.
„IT specialistų poreikis darbo rinkoje yra kur kas didesnis nei gali pasiūlyti mokymo įstaigos. Todėl išbandysime  kolegų iš Airijos sukurtą IT žinių mokymo metodiką, kuri norintiems dirbti IT srityje padeda per gana trumpą laiką įgyti trūkstamų žinių ir įsilieti į darbo rinką. Mokymų programos sudarytos bendradarbiaujant su Lietuvos darbdaviais, kuriems rūpi pritraukti talentingus asmenis ir suteikti jiems galimybes įsidarbinti. Patirtis parodė, kad tokio projekto sėkmei nepaprastai svarbi darbdavių parama ir dalyvavimas“, – sakė „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Pasak jos, kiekvienoje šalyje vykdoma kelių etapų atranka. Lietuvoje pradiniame etape jau gauta per 150 paraiškų ir atrinkta 40 jaunų reikiamas pradines IT žinias turinčių kandidatų įtemptiems trijų mėnesių mokymams. 20–30 metų jaunuoliai pakviesti  tobulinti darbui būtinus bendruosius ir IT gebėjimus, atlikti praktiką tikrose darbo vietose ir pradėti dirbti ten, kur labiausiai trūksta šios kvalifikacijos specialistų.

Jaunuoliai bus mokomi pagal tris programas, kiekvieną jų sudarys bazinis mokymas auditorijose ir praktinis mokymas darbdavių pasiūlytose darbo vietose. Programos rengėjai su darbdaviais tariasi dėl būsimųjų IT specialistų praktikos ir įdarbinimo.
Lietuvoje tai pirmasis bandomasis FIT4JOBS mokymų etapas. Šiam pasisekus, projektą bus siekiama tęsti. Šia programa stengiamasi Lietuvos rinkai parūpinti daugiau IT specialistų, o jauniems žmonėms padėti rasti norimą darbą.
Daugiau informacijos: www.fit4jobs.eu

       fit4jobs small