Mūsų gyvenimą palengvinantis bei įvairios naudos teikiantis internetas kelia ir grėsmių. Kibernetinių incidentų skaičius kasmet auga, o su tapatybės vagystėmis susiduria net penktadalis šalies gyventojų. Kaip apsaugoti savo tapatybę, asmeninius duomenis? Kaip naudoti savo ir vaikų nuotraukas internete? Į šiuos ir panašius klausimus šiemet bus bandoma atsakyti visoje Lietuvoje vykstančių Saugesnio interneto savaitės renginių metu. Saugesnio interneto savaitė prasidės vasario 8 dieną.

Visoje Europoje Saugesnio interneto diena yra minima vasario 9-ąją, o Lietuvoje ji taps ištisu renginių maratonu, kuris vyks visą savaitę vasario 8–13 dienomis. Ilgamečio Saugesnio interneto renginių partnerio „Langas į ateitį“ pozicija – šiai aktualiai temai reikia skirti visą savaitę, kad kuo daugiau Lietuvos interneto vartotojų bent jau išgirstų, atkreiptų dėmesį ir pasitikrintų, ar tikrai saugiai elgiasi virtualioje erdvėje.

„Langas į ateitį“ yra šios Saugesnio interneto savaitės iniciatorius ir norėtų pasiekti įvairias socialines grupes – vaikus, tėvus ir globėjus, mokytojus ir socialinius darbuotojus, o taip pat ir verslo atstovus. Vieni gali pasimokyti, kiti – pamokyti, dar kiti – užtikrinti geresnes sąlygas dalintis informacija apie saugesnio ir geresnio interneto galimybes. Juk visi turime vaikų, sūnėnų, dukterėčių, anūkų, tėvų ir senelių , su kuriais bent jau šią savaitę galime daugiau pasikalbėti apie saugų elgesį internete. Manome, kad gyvas, tiesioginis bendravimas su artimaisiais gali duoti daug naudos tiek mokančiam, tiek besimokančiam“, – sakė asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Šių metų Saugesnio interneto dienos šūkis – „Aš – už geresnį internetą!” Apie visus šiai temai skirtus renginius, organizuojamus su gausiu būriu partnerių, galima paskaityti www.draugiskasinternetas.lt.

Šiais metais ypač aktyviai Saugesnio interneto savaitės veiklose ketina dalyvauti ir mokyklų bibliotekininkai. Mokyklų bibliotekos – viena iš tų vietų, kuriose vaikai praleidžia nemažai laiko, tiesa, ne tik skaitydami knygas, bet ir leisdami laiką prie kompiuterių.

„Siekdami padėti bibliotekų darbuotojams įgyti naujausių žinių apie galimas interneto grėsmes ir jų prevenciją, šiais mokslo metais parengėme kursą ir pakvietėme juos mokytis nuotoliniu būdu. Mokymuose jau dalyvavo per 500 mokyklų bibliotekų darbuotojų, kurie teigiamai įvertino kurso kokybę, turinį, o ypač nuotolinio mokymosi galimybę, kuri leido mokytis patogiai ir norimu laiku“, – sakė projekto koordinatorė Rita Šukytė. Registruotis mokytis pagal šį kursą galima internetu (http://epilietis.eu/renginiai).

Asociacija „Langas į ateitį“ ateina į pagalbą visiems neabejingiems ir norintiems prisidėti prie šios akcijos ar pagilinti savo žinias, siūlydama metodinę medžiagą savarankiško mokymosi svetainėje www.epilietis.eu.

Europos Komisijos projektą „Saugesnis internetas“ Lietuvoje įgyvendina Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras (ITC), Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), asociacija „Langas į ateitį“ ir VšĮ „Vaikų linija“, bendradarbiaudamos su „Teo“ bei kitais viešojo ir privataus sektoriaus partneriais.