Visoje Lietuvoje veikiančios gyvenamosios vietos bendruomenės kviečiamos dalyvauti projekte „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ („Prisijungusi Lietuva“). Tai ne tik proga tapti išmania skaitmenine bendruomene, bet ir galimybė paįvairinti savo veiklą. Trejus metus vyksiančio projekto metu visi bendruomenių nariai galės patobulinti savo skaitmeninius įgūdžius bei atrasti plačias interneto suteikiamas galimybes.

Internetas – puiki priemonė mažinti atskirtį

Šiuolaikinis pasaulis pasižymi greita komunikacija ir kasdien tobulėjančiomis išmaniosiomis technologijomis. Norint neatsilikti, reikia sekti naujienas, aktyviai dalyvauti socialiniuose tinkluose. Tampa akivaizdu – be informacinių technologijų neišsiversime. Daugelis kasdieninių paslaugų persikelia į internetą. Laikui bėgant skaitmeninė atskirtis trukdys ieškant darbo, bendraujant, keliaujant ar tiesiog tvarkantis asmeninius reikalus.

„Elektroninės ir spausdintinės informacijos gausos amžiuje skaitmeninę atskirtį galima drąsiai prilyginti socialinei atskirčiai. Lietuvos viešosios bibliotekos sudaro unikalų tinklą, teikiantį informacines ir kultūros paslaugas lengvai prieinamas socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms“, – sako Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius profesorius Renaldas Gudauskas.

Nacionalinės bibliotekos vadovas teigia, jog galimybė artimiausioje bibliotekoje išmokti pasinaudoti internetu, ne tik mažina atskirtį, bet ir prisideda prie visos šalies visuomenės ateities kūrimo.

„Galime drąsiai sakyti, kad išmanioji biblioteka tolygu išmaniajam miestui. Einant toliau: sumanusis miestas – sumani valstybė – perspektyvi visuomenė. Bibliotekos, bendradarbiaudamos su atitinkamomis įstaigomis, konsultuoja, organizuoja mokymus. Tokiu būdu prisideda prie bendruomenės gyvenimo kokybės gerinimo“, – pasakoja profesorius R. Gudauskas.

Šių pokyčių akivaizdoje, nepasiklysti internetinėje erdvėje padės naujas projektas „Prisijungusi Lietuva“, visas savo jėgomis nepasitikinčias ar skaitmeninių žinių stokojančias bendruomenes kviečiantis ryžtis išmaniems pokyčiams.

Bendruomenės – draugiška aplinka norintiems tobulėti

Pasak Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Ūkio ministerijos Vertinimo ir stebėsenos skyriaus vedėjo Armino Rakausko, internetas ne tik suteikia galimybę mėgautis bendravimu, pramogomis, bet ir gali palengvinti kasdienybę naudojantis elektroninėmis paslaugomis, atrandant galbūt nepažintas interneto galimybes.

„Visos Lietuvos bendruomenes skatiname nepraleisti progos įsitraukti į skaitmeninio tobulėjimo procesą, registruotis į projektą ir įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai bei atsakingai naudotis internetu. Šį projekto tikslą norime pasiekti įtraukiant bendruomenes, kad jų nariai taptų sėkmingais išmaniųjų technologijų naudotojais, o pačios bendruomenės plėstų savo veiklą, tobulėtų, stiprėtų“, – projekto tikslus pristato A. Rakauskas.

Pasak pašnekovo, skaitmeninis raštingumas reikalauja nuolatinio tobulinimosi. Norint būti konkurencingiems darbo rinkoje, kalbant apie savęs realizavimą, įvairias galimybes veiklai – visur reikalingas skaitmeninių technologijų išmanymas. A. Rakauskas ragina aktyviuosius bendruomenių atstovus registruoti į projektą savo bendruomenę ir internetinės erdvės privalumus pristatyti visiems bendruomenės nariams.

Juridinių asmenų registre užsiregistravusios bendruomenės kviečiamos registruotis dalyvauti projekte interneto svetainėje www.prisijungusi.lt. Bendruomenės bus įtraukiamos į vertingas veiklas, galės siūlyti savo bendruomenės narius tapti „skaitmeniniais lyderiais“ ir toliau gilinti žinias informacinių technologijų srityje.

Nauda kiekvienam bendruomenės nariui

Viena iš projekto iniciatorių, asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė pastebi, jog projektas yra išskirtinis dėl savo idėjos dirbti su bendruomenėmis.

„Pasirinkome projekto modelį, kuris į mokymus kviečia ne iš išorės, bet per bendruomenės veiklas. Tai padeda lengviau įvertinti vietos gyventojų poreikį – kokių ir kodėl skaitmeninių gebėjimų reikės būtent jiems. Šiandien mūsų tikslas ne tik išmokti naudotis technologijomis, bet jas „įdarbinti“, kad būtų lengviau gyventi ne tik „man“, bet ir visai bendruomenei. Šiuolaikinės komunikacijos priemonės ir technologijos suteikia labai daug privalumų. Visų pirma jos pasižymi greita komunikacija, lėšų taupymu ir galimybe lengviau pasiekti bei suburti savo bendruomenės narius socialiniuose tinkluose. Prie projekto prisijungusioms bendruomenėms pristatysime visas šias galimybes. Projekto užsiėmimus vesiantys specialistai parodys, kaip naudojimasis internetu, skaitmeniniai įrankiai gali palengvinti kasdienybę, kaip paprastai galima valdyti savo finansus, pasinaudoti elektroninėmis paslaugomis ar pramogauti“, – pasakoja „Langas į ateitį“ direktorė L. Križinauskienė.

Projekte dalyvausiančių bendruomenių net kelerius metus lauks susitikimai su įvairių sričių specialistais, kurie suteiks praktinių patarimų. Viešosiose rajono bibliotekose lektoriai ves renginius, kūrybines dirbtuves, pasakos apie interneto saugumą, asmens privatumo apsaugos svarbą, e. parašo asmens tapatybės kortelėje taikymą arba panaudojimą e. valdžios paslaugoms gauti ir pan.

Pirmieji susipažinimo su bendruomenėmis renginiai jau prasidėjo.

„Šį rudenį turime suplanuotus dešimt renginių Lietuvos apskrityse, kurių metu susitiksime su visų projekte dalyvaujančių bendruomenių atstovais. Susitikimo metu kalbėsime apie projektą, laukiamas veiklas, renginius, kasmetines akcijas bei naudą, kurios galės pasisemti kiekviena bendruomenė, dalyvaujanti projekte“, – mintimis dalinosi L. Križinauskienė.

Tikimasi, jog projektas padės peržengti psichologinius barjerus, kartu dalyvaudami projekte vietos bendruomenės nariai teiks tarpusavio pagalbą, sparčiau mokysis naudotis elektroninėmis paslaugomis bei dalysis bendruomenei aktualiomis žiniomis ir patirtimi apie interneto naudojimą.

Projektą „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Ūkio ministerijos kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.