Kovo 25 – 31 dienomis visoje Europoje vyko jau dešimtoji kasmetinė akcija „Skaitmeninė savaitė“ (angl. ALL DIGITAL Week). Lietuvoje jos renginiuose dalyvavo beveik 15 tūkst. dalyvių. Šiemetinės savaitės tema Lietuvoje – skaitmeninės technologijos ugdymui.

„Skaitmeninės savaitės“ renginiai: konferencija „Skaitmeninės kompetencijos ugdymas: kada ir kaip“ (Renatos Danielienės nuotr.)

Ši savaitė buvo  ypač įdomi ir naudinga su jaunimu dirbantiems žmonėms – mokytojams, būrelių vadovams, bibliotekininkams, būsimiems pedagogams. Jiems šia tema buvo rengiami internetiniai seminarai bei konferencija, kurių tikslas – pasidalinti naujausia informacija apie technologijų naudojimą ugdymui. Simona Karalienė (bit&Byte kūrybinių technologijų akademijos atstovė) internetinio seminaro metu Lietuvos pradinių klasių mokytojams pristatė technologinės kūrybos mentorystės programą „Technolgijų vedliai“. Vilniaus Prano Mašioto mokyklos pradinių klasių mokytoja Agnė Petraitienė pasidalino savo, kaip šios programos pirmojo sezono dalyvės, patirtimi. Mokytoja džiaugėsi galimybe pamokose naudoti programos vedlių paruoštas užduotis, kurias mokytojai patys išbandė per mokymus. „Technologijų vedliai“  buvo  vienu žiūrimiausių šios savaitės internetinių seminarų.

Bibliotekose – atvirų durų dienos

Pedagogai, moksleiviai, tėvai ir visi susidomėjusieji per „Skaitmeninę savaitę“ galėjo užsukti į bibliotekų rengiamas atvirų durų dienas ir susipažinti bei išbandyti naują jų įrangą. Lankytojams buvo pristatomi inžineriniai, kūrybiniai ir programavimo paketai, kuriuose tokie šiuolaikiniai įrenginiai kaip: 3D spausdintuvas, virtualiosios realybės akiniai, robotikos rinkiniai, konstruktoriai, dronai ir kt.

„Edukacinėje popietėje „Virtuali realybė – čia ir dabar“ su vaikais pasinėrėme į skaitmeninį pasaulį, kuriame lavinome šaudymo iš lanko įgūdžius, keliavome po žymias pasaulio vietas, adrenaliną mėgstantys išbandė linksmųjų kalnelių įmantrumus. Neformaliame užsiėmime „Robotika–mechatronika“ mokėmės konstruoti ir programuoti robotukus“, – aktyvia ir įdomia savaite džiaugėsi Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų centro bibliotekininkė Živilė Kazakevičienė.

Nugalėjo draugystė

Viktorina „Skaitmeninis pasaulis“ naudojantis programėle „Kahoot“ Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje (Astos Kutkorovienės nuotr.)

Moksleiviai „Skaitmeninės savaitės“ metu galėjo dalyvauti edukacinėse vaizdo paskaitose, išgirsti įdomių faktų apie šiuolaikines profesijas, kuriose naudojamos informacinės ir ryšių technologijos, sužinoti, kokios jų perspektyvos ir kaip išsirinkti tinkamiausią. Be to bibliotekose buvo organizuojami protų mūšiai, viktorinos technologijų ir skaitmenizacijos tema, paskaitos – žaidimai „Kaip atskirti netikras naujienas?“,„Reklamos kritikas“ ir kt. Vienas populiariausių „Skaitmeninės savaitės“ renginių buvo protų mūšis „Aš ir internetas“, kuriame dalyviai galėjo parungtyniauti tarpusavyje ir pagilinti skaitmeninio raštingumo žinias.

„Klausimai buvo įvairūs: saugumas internete, statistika, trumpiniai, faktai, vaizdai. Finaliniame etape komandų dalyviai atsakinėjo į klausimus apie internetą Lietuvoje. Nugalėjo draugystė, komandos gavo vienodai balų, todėl visi dalyviai apdovanoti knygų skirtukais ir stalo žaidimais“, – įspūdžiais dalijosi Naujųjų Valkininkų bibliotekos bibliotekininkė Danutė Blažulionienė.

Stiprėja bibliotekininkų ir mokytojų bendradarbiavimas

Seminaro „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai” transliacija Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kuršėnų Vytauto Vitkausko struktūriniame teritoriniame padalinyje (Jonetos Filinskės nuotr.)

Nepamiršti liko ir vyresnio amžiaus gyventojai. Atsižvelgiant į realius šių dienų poreikius,  į „Skaitmeninės savaitės“ veiklas buvo įtrauktas papildomas internetinis seminaras „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai”. Naudingos informacijos ir patarimų klausytojai sulaukė iš Lietuvos bankininkystės ir telekomunikacijų specialistų.

„Labai džiaugiamės ir dėkojame visoms bibliotekoms ir bibliotekininkams už aktyvų bendradarbiavimą organizuojant ir skelbiant „Skaitmeninės savaitės“ veiklas. Sulaukėme daug teigiamų bibliotekininkų atsiliepimų, jie džiaugėsi gausiu lankytojų dėmesiu ir įdomiomis veiklomis. Tikimės, kad šie renginiai nutiesė tiltus tarp bibliotekininkų ir mokytojų bei paskatins juos naujoms bendroms iniciatyvoms ateityje“, – kalbėjo projekto „Prisijungusi Lietuva“ renginių organizavimo ekspertė Ginta Liberytė.

Lietuvoje „Skaitmeninę savaitę“ nuo 2010 m. koordinavo asociacija „Langas į ateitį“. Šiemet ją pristato projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė”.