Šiame straipsnyje apibendrinsime pagrindines žinias apie e. parašą.

1. Kas yra elektroninis parašas?

Tai toks asmeninis skaitmeninis kodas, kuriuo galite patvirtinti savo tapatybę bei pasirašyti elektroninius dokumentus. Šis kodas kaskart pasirašant sukuriamas iš naujo, jį visi gali patikrinti, tačiau niekas negali padirbti.
Elektroninis parašas būna įtaisytas laikmenoje, pavyzdžiui, Lietuvos gyventojo asmens tapatybės kortelėje, valstybės tarnautojo pažymėjime, USB atmintuke, o mobilusis parašas – SIM kortelėje.

2. Ką veikti su e. parašu?

Turėdami e. parašą, galite pasirašyti bet kokį elektroninį dokumentą ar jų paketą. Taip taupote ne tik popierių, bet ir laiką, nes taip pasirašytus dokumentus paprasta išsiųsti e. paštu, juos priima tiek Lietuvos, tiek ir Europos Sąjungos šalių valstybinės įstaigos, daugelis nevalstybinių organizacijų.
E. parašą galima naudoti kaip prisijungimo priemonę prie įvairių paslaugų internete – viešųjų paslaugų, daugumos bankų, daugelyje skaitmeninės erdvės vietų juo galima patvirtinti savo tapatybę.

3. Kaip gauti e. parašą?

Kiekvienas gyventojas, turintis po 2012 m. išduotą asmens tapatybės kortelę, jau turi joje esantį e. parašą. Migracijos tarnyba, išduodama asmens tapatybės kortelę, kartu įteikia užklijuotą voką su e. parašo PIN kodu. E. parašas galioja tris metus nuo išdavimo, po to reikia kreiptis dėl jo atnaujinimo. Norint tokiu parašu naudotis, reikia tam tikro kortelių skaitytuvo (jų šiuo metu teiraukitės viešosiose bibliotekose).
Mobilųjį parašą galima įsigyti bet kuriame savo mobiliojo ryšio operatoriaus salone – „Telia“, „Bitė“, „Tele2“, „Teledema“. Ten gausite naują SIM kortelę su įtaisytu parašu.
Daugiau informacijos – čia.

4. Kokią programinę įrangą įdiegti kompiuteryje?

Norint naudotis elektroniniu parašu, kompiuteryje reikia įdiegti tam tikrą programinę įrangą – tvarkyklę, sertifikatus bei naršyklės įskiepį, priklausomai nuo operacinės sistemos bei paties parašo laikmenos tipo.