Lietuvoje vasario 10–15 d. vyks Saugesnio interneto savaitė, kurios metu viešosios bibliotekos, mokyklos bei kitos organizacijos rengia įvairias šviečiamąsias veiklas ir tiesiogines interneto transliacijas tiek vaikams ir jaunimui, tiek vyresnio amžiaus žmonėms skirtomis saugumo temomis. Pasaulinė iniciatyva, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Asmens saugumo duomenis ir privatumą pažeidžiančių grėsmių bei klaidinančio turinio internete apstu. Tačiau kritiškai vertinant turinį, žinant į ką atkreipti dėmesį, galima išvengti nemalonių incidentų. Svarbiausia – nuolatos domėtis saugaus interneto klausimais ir ką rekomenduoja specialistai.

Kiekvienais metais Saugesnio interneto savaite siekiama atkreipti dėmesį į didžiausias problemas internete bei edukuoti visuomenę opiausiomis temomis. Internetiniai sukčiai, melaginga informacija, patyčios ir asmens privatumą pažeidžiančios veiklos – temos, kurioms šiemet Saugesnio interneto savaitės partneris projektas „Prisijungusi Lietuva“ skirs didžiausią dėmesį.

Internetiniai sukčiai

Šių metų viena iš svarbiausių akcijos temų, aktuali ypač vyresnei auditorijai – internetiniai sukčiai. Situacijų pavyzdžiais ir patarimais, kaip apsisaugoti nuo įvairių sukčiavimo būdų virtualioje erdvėje, dalinsis Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, Lietuvos banko ir kitų bankų specialistai. Tiesioginę diskusijos transliaciją bus galima stebėti vasario 11 d. 11 val. per prisijungusi.lt .

Influenceris – ar tikrai svajonių gyvenimo būdas?

Jaunimui aktualia tema apie nuomonės formuotojų šlovę, spindinčią ir tamsiąją šio gyvenimo būdo pusę, diskutuos nuomonės socialiniuose tinkluose formuotojas Naglis Bierancas, radijo laidų vedėja Simona Albavičiūtė – Bandita, broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, televizijos ir radijo laidų vedėjas Lukas Keraitis. Tiesioginę diskusijos transliaciją stebėkite internetu per „Prisijungusi Lietuva“ Facebook paskyrą vasario 10 d. 13 val.

Sekstingas: žaidimas ar nusikaltimas?

Bene drąsiausia šių metų tema susijusi su grėsmingai didėjančia problema tarp jaunimo – sekstingą. Apie reiškinį, kai asmenys savo ir ne savo noru viešai, dažniausiai socialiniuose tinkluose, dalijasi seksualizuotomis nuotraukomis, vasario 13 d. 11 val. diskutuos „Vaikų linijos“ psichologė Dr. Jurgita Smiltė Jasiulionė, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Sergej Chaniutko bei televizijos laidų vedėja Živilė Kropaitė. Šią temą rekomenduojame tėvams. Transliaciją bus galima žiūrėti per prisijungusi.lt.

Žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas”

Šių metų naujiena – partnerystė su žmogaus teisių dokumentinių filmų festivaliu „Nepatogus kinas”. Ar kada susimąstėte kas tie žmonės, kurie sprendžia, kokia vizualinė informacija pasieks jūsų akis socialiniuose tinkluose, šiandien, rytoj ar poryt? Saugesnio interneto savaitės metu asociacija „Langas į ateitį“ ir projektas „Draugiškas internetas“ kviečia į filmo „Interneto valytojai“ (angl. k. „The Cleaners“, N-16) peržiūrą. Šiame Nepatogaus kino festivalio programos filme supažindinama su moderatoriais, sprendžiančiais, kas turėtų būti cenzūruojama. 25 000 – tiek vizualinių objektų per dieną tenka įvertinti vienam interneto valytojui. Nemokamos filmo peržiūros vyks Lietuvos viešosiose bibliotekose. Informaciją ar jūsų bibliotekoje vyks filmo peržiūra galite rasti artimiausioje bibliotekoje.

Šviečiamosios veiklos bibliotekose

Jau eilę metų viešosios bibliotekos aktyviai prisideda sprendžiant aktualiausias asmens saugumo ir privatumo problemas. Saugesnio interneto savaitės metu jose vyksta gausybė renginių, įvairioms amžiaus grupėms. Jaunesniems moksleiviams organizuojamos specialios edukacinės veiklos įvairūs žaidimai, testai bei viktorinos. Vyresnių klasių jaunuoliams įvairios edukacinės tyrėjų veiklos, pasiūlytas saugesnio interneto žinių barometras. Pamėginkite išspręsti ir jūs – ar esate saugūs internete ir ar sugebėtumėte apsaugoti savo šeimą.

Savo saugumą internete galite sustiprinti ir savarankiškai

Tiems, kurie nori dar pagilinti žinias, rekomenduojama mokomoji medžiaga www.epilietis.eu. Savarankiškuose mokymuose aptariami etiško bendravimo principai internete, privatumo ir asmens duomenų apsaugos klausimai, informacijos apsauga išmaniajame telefone, be to, nagrinėjama apsauga nuo interneto grėsmių bei saugaus elgesio socialiniuose tinkluose ypatumai.

 

Kurkime geresnį internetą kartu!