Auga internetu besinaudojančių vyresnių žmonių skaičius – Lietuvos statistikos departamento duomenimis šiemet internetu naudojosi 46 proc. 65–74 metų šalies gyventojų. Palyginti su praėjusių metų situacija, pastebimas 6 proc. augimas. Didėjant technologijomis besidominčių senjorų skaičiui, auga ir mokymų saugiai jomis naudotis poreikis. Pastebint vyresnių žmonių norą tobulėti, jau trečius metus iš eilės organizuojama nemokama akcija „Senjorų dienos internete 2020“.

Senjorų klubo „Berželis“ pirmininkė Antanina Birutė Liutvinskienė mokymus, skirtus supažindinti vyresnio amžiaus žmones su technologijomis, pradėjo lankyti dar prieš 10 metų. Nuo to laiko internetas jai tapo nuolatiniu palydovu.

„Esu smalsi iš prigimties, todėl sužinojusi apie įvairius kompiuterinio raštingumo mokymus, net nedvejojau ir pradėjau juos lankyti. Internetu moku sąskaitas, randu reikiamą informaciją, skaitau naujienas, bendrauju. Šiuo metu domiuosi ir norėčiau plačiau sužinoti apie mobiliojo parašo galimybes. Jeigu reikėtų pasakyti kas labiausiai neramina kitus senjorus, galėčiau išskirti baimę pakliūti į sukčių pinkles. Tačiau aš manau, kad labiausiai bijome to, ko nesuprantame, tad jei išmoksime  saugiai naudotis internetu, žinosime kaip apsisaugoti nuo apgavysčių“, – mintimis dalijasi A. B. Liutvinskienė.

Didins senjorų žinias mažiau pažįstamose srityse

Iš besinaudojančiųjų internetu, daugiausia senjorų (42,5 proc.) technologijas naudoja informacijos paieškai, šiek tiek mažiau (37,5 proc.) bendravimui ir ryšiams su artimaisiais palaikyti. Mažiausiai išmanieji įrenginiai naudojami internetinei bankininkystei, klausytis muzikos ar saugoti duomenis interneto saugyklose.

Atsižvelgiant į aktualijas ir mažiau pažįstamas sritis, jau trečius metus iš eilės 2020 m. spalio 19–23 d. vyksiančios akcijos „Senjorų dienos internete 2020“ organizatoriai sudėliojo šių metų temas. Jas kasdien nuo 11 val. internetiniuose seminaruose gvildens savo sričių ekspertai ir žinomi Lietuvos žmonės.

„Šiemet siekiame, kad kiekvienas savo srities ekspertas ne tik pasidalintų turimomis žiniomis, bet ir praktiškai pamokytų dalyvius nors ir mažų, tačiau senjorams aktualių ir svarbių dalykų, – sako asociacijos „Langas į ateitį“ įgyvendinamo projekto „Prisijungusi Lietuva“ koordinatorė Deimantė Ežerskytė, – Pavyzdžiui kaip naudotis viena ar kita programėle, išsivalyti įrenginio naršymo istoriją. Taip pat akcijai kuriami edukaciniai filmukai, kurie, tikimės, palengvins technologijų pažinimo procesą ir padės įsisavinti informaciją.“

D. Ežerskytė pastebi, kad jau kasmetine tapusi akcija „Senjorų dienos internete 2020“ ir senjorams skirti mokymai skatina vyresniąją kartą drąsiau žengti į skaitmeninį pasaulį. Akcijos naudą įžvelgia ir A. B. Liutvinskienė, kurios nuomone, mokymuose galima per gana trumpą laiką išmokti naudotis technologijomis ir gauti prieigą prie neišsenkančių informacijos šaltinių.

Akcijos „Senjorų dienos internete 2020“ programa:

  • spalio 19 d. 11 val. „Sveikata: judėkime ir sau padėkime“. Laidoje bus kalbama kaip išmanųjį įrenginį panaudoti gerai savijautai palaikyti, kaip skaičiuoti žingsnius. Senjorus kviesime prisijungti fizinio aktyvumo iššūkyje.
  • spalio 20 d. 11 val. „E. laisvalaikis: stebėkime ir kurkime“. Šioje transliacijoje dalyviams bus pristatytos LRT mediatekos galimybės, o žiūrovai sužinos kur ir kaip galima peržiūrėti anksčiau rodytas laidas ar filmus. Taip pat profesionalus fotografas parodys ir pamokys kaip su išmaniuoju įrenginiu padaryti bei redaguoti kokybiškas nuotraukas.
  • spalio 21 d. 11 val. „E. paslaugos: patogiai ir saugiai“. Banko ekspertas laidoje pasidalins įžvalgomis apie elektroninę bankininkystę ir jos galimybes, o paštomatų tinklo atstovė papasakos kaip greitai ir saugiai išsiųsti bei atsiimti siuntą.
  • spalio 22 d. 11 val. „E. saugumas: draugaukime ir neapsigaukime“. Laidos metu ekspertai pamokys kaip žingsnis po žingsnio išvalyti naršyklės istoriją ir papasakos kas vyksta kai apsilankote interneto svetainėje. Taip pat dalyviai sužinos kaip etiškai ir saugiai bendrauti internete ir gaus daug naudingų patarimų.
  • spalio 23 d. 11 val. „E. sodas: planuokime virtualiai, sodinkime realiai“. Transliacijoje dalyvausiantys ekspertai pasidalins žiniomis kur ir kaip internete rasti aktualią informaciją apie daržą, sodą bei gėlininkystę. Vedėjai su žiūrovais pasidalins ir praktiniais patarimais.

Atsižvelgiant į pandemijos sukeltą situaciją visi akcijos renginiai organizuojami skaitmeninėje erdvėje. „Senjorų dienos internete 2020“ transliacijas galima stebėti keliais būdais – namuose „Prisijungusi Lietuva“ „Facebook“ paskyroje ir „YouTube“ kanale arba atvykus į artimiausią biblioteką. Daugiau informacijos www.prisijungusi.lt/renginiai/senjoru-dienos-internete-2020