Šiųmetinė Saugesnio interneto savaitės akcija parodė toliau augantį visuomenės poreikį pažinti grėsmes ir išmokti svarbiausių elgesio skaitmeninėje erdvėje taisyklių. Pasak akcijos dalyvių, nesvarbu kiek jums metų, saugus elgesys internete svarbus visiems – tiek darželinukams, tiek pradinukams, tiek jaunuoliams, tiek senjorams. Tad nenuostabu, jog nors visi akcijos renginiai vyko nuotoliniu būdu, dalyvių skaičius buvo dar didesnis nei ankstesniais metais. Akcijos veiklos sulaukė daugiau kaip 35 tūkst. peržiūrų.

Nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje beveik 400 komandų

Pirmą kartą asociacijos „Langas į ateitį“ kartu su projektu „Prisijungusi Lietuva“ organizuotoje Nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje dalyvavo 391 komanda iš visos Lietuvos. 4-6 klasių moksleiviai kartu su komandomis ir jų vadovais (mokytojais, bibliotekininkais ar kitais suaugusiais) keturias dienas sprendė, diskutavo, vertino bendraamžių įvairias patirtis susijusias su internetiniais žaidimais, informacijos ir nuotraukų dalijimusi internete, žalingu turiniu internete bei bendravimu su internetiniais draugais.

Dešimt geriausiai pasirodžiusių komandų apdovanotos dronais. Tai:

  • Kaišiadorių r. Pravieniškių bibliotekos ketvirtokų komanda – Leopardai;
  • Kėdainių ,,Ryto” progimnazijos penktokų komanda – Jungtinės pajėgos;
  • Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos komanda – Benediktukai;
  • Alytaus Panemunės progimnazijos 5a klasės komanda – Smalsučiai;
  • Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos 5a klasės komanda – Drugeliai;
  • Ketvirtokų komanda – Mažvydukai4;
  • Viduklės gimnazijos penktokų komanda – 5a klasė Viduklės gimnazija;
  • Šeštokų komanda – Dusetų šeštokai;
  • Pasvalio M. Katiliškio viešosios bibliotekos teatro studijos „Kaukutis“ 5-6 klasių mokinių komanda – Kaukutis;
  • Mažeikių Pavasario pagrindinės mokyklos komanda – Pavasariukai.

Draugiško interneto meškiuko pamokėlės

Daugiausiai dėmesio sulaukė edukacinės pamokėlės, kuriose vaikai susipažino su pačiu draugiško interneto meškučiu bei jo svečiais – saugaus elgesio internete ekspertais bei vaikais, kurie noriai dalinosi savo sėkmėmis ir nesėkmėmis skaitmeninėje aplinkoje. Saugesnio interneto savaitės metu edukacines pamokėles peržiūrėjo daugiau nei 27 tūkst. dalyvių.

Saugesnio interneto savaitės edukacines pamokėles galite žiūrėti ir akcijai pasibaigus čia.

Išmani biblioteka – erdvė kurti ir augti

Nepaisant visiškai pakitusio akcijos formato, virtualus edukacinis renginys bibliotekininkams „Išmani biblioteka – erdvė kurti ir augti” tapo itin sėkmingu. Tiesioginę renginio transliaciją stebėjo net 1796 dalyviai, o renginiui pasibaigus sulaukta dar daugiau nei 8 tūkst. įrašo peržiūrų. „Vargu ar būtume galėję tokį renginį pasiūlyti visiems norintiems nenuotoliniu formatu. Puikūs atsiliepimai po renginio bei dalyvių padėkos žodžiai leidžia įvertinti, jog bibliotekininkams įdomūs susitikimai su savo srities ekspertais, o kartu pažintys su įvairiomis technologijų naujovėmis bei kitomis svarbiomis aktualijomis“, – sako Deimantė Ežerskytė, asociacijos „Langas į ateitį“ projekto „Prisijungusi Lietuva“ veiklų koordinatorė.

Saugesnio interneto dienos renginį galite pažiūrėti čia.

Linkėjimai ateinančioms akcijoms

Nors projektas „Prisijungusi Lietuva“ atsisveikina su Saugesnio interneto savaitės akcija, tačiau visa projekto komanda viliasi, jog sukurtos veiklos bei iniciatyvos ir toliau tęsis. „Kiekvienais metais susidomėjimas Saugesnio interneto savaite vis auga, o problemos, kuriomis kviečiama diskutuoti – aktualėja, todėl net neabejoju, jog ši itin svarbi šiems laikams iniciatyva ir toliau vyks Lietuvos bibliotekose. Visą veiklų metodinę medžiagą rasite čia. Ir nepamirškite, jog kiekvienais metais antrą antro mėnesio antradienį skelbiama Saugesnio interneto diena“, – sako Rita Šukytė, asociacijos „Langas į ateitį“ Saugesnio interneto savaitės veiklų vadovė.

Daugiau informacijos apie Saugesnio interneto savaitės metu vykusias veiklas – www.prisijungusi.lt renginių archyve bei svetainėje www.draugiskasinternetas.lt .