Itin spartus paslaugų perkėlimas į skaitmeninę aplinką didina skaitmeninę senjorų atskirtį. Vyresnio amžiaus gyventojų skaitmeniniai įgūdžiai gerėja, tačiau gana lėtai: Lietuvos statistikos departamento duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, 65–74 metų amžiaus gyventojų, besinaudojančių internetu, dalis paaugo 2 procentiniais punktais. 2022 m. internetu naudojosi 57 proc. šios amžiaus grupės Lietuvos gyventojų.

„Vyresnių žmonių amžiaus grupėje skaitmeninė atskirtis juntama aštriausiai. Skaitmeninių įgūdžių stoka senjorams stipriai apriboja galimybes gauti svarbiausias paslaugas ir jaustis visaverčiais visuomenės nariais. Svarbu padėti visiems Lietuvos senjorams, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena ir kokio amžiaus jie yra, turėti vienodas galimybes dalyvauti visuomeniniame gyvenime, naudotis visomis jiems priklausančiomis paslaugomis. To ir siekiame kiekvienais metais organizuodami „Senjorų dienas internete“, – sako asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Rita Šukytė.

Penkis metus iš eilės Lietuvoje asociacijos „Langas į ateitį“ organizuojama akcija „Senjorų dienos internete“ ir šiais metais kviečia senjorus domėtis elektroninių paslaugų naujovėmis, mokytis kritiškai vertinti informaciją ir tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius.

Lapkričio 22-25 dienomis 11-12 val. vyks tiesioginės specialiai šiai akcijai paruoštų seminarų transliacijos iš Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos studijos, o jas stebėti kviečiame asociacijos “Langas į ateitį” Facebook paskyroje.

Lapkričio 22d., antradienį, 11 val. „Kas yra e. valdžios vartai ir kur jie veda?“

Su Informacinės visuomenės plėtros komiteto atstovais kalbėsime apie e. valdžią – tai viešųjų valdžios paslaugų transformavimas naudojant informacines ryšių technologijas tam, kad galima būtų pagerinti gyventojams teikiamų paslaugų kokybę ir patogumą. Kur ir kokiomis e. valdžios paslaugomis galime naudotis jau šiandien? Kaip tam pasiruošę gyventojai? Transliacijos partneris – Informacinės visuomenės plėtros komitetas. Trukmė – 1 valanda.

Transliacijos nuoroda

Lapkričio 23 d., trečiadienį, 11 val. „Internete svarbiausia – saugumas!“

Šioje transliacijoje kartu su Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) atstovais kalbėsime apie tai, kaip RRT gali pagelbėti kiekvienam interneto naudotojui saugiai naudotis internetu. Kas yra elektroninis parašas ir kaip juo pasirašyti elektroninius dokumentus? Kaip saugiai elgtis socialiniuose tinkluose? Kas yra interneto karštoji linija ir kaip pranešti apie pastebėtą draudžiamą turinį internete? Transliacijos partnerė – Ryšių reguliavimo tarnyba. Trukmė – 1 valanda.

Transliacijos nuoroda

Lapkričio 24 d. 11 val. „Atpažink sukčių: ką slepia dažniausios jų kaukės“

Turėti asmeninį mobilųjį telefoną bei naudotis kompiuteriu – įprastas dalykas. Tačiau technologijos ne visų naudojamos tik prasmingiems reikalams tvarkyti ar bendrauti. Finansinių sukčių daromi nuostoliai nuolat auga. Lietuvos bankų asociacija ir jos nariai šiemet vykdo informacinę kampaniją „Atpažink sukčių“, kurios tikslas – atkreipti žmonių dėmesį į apgavikų dažniausiai pasitelkiamas kaukes. Transliacijoje bankų ekspertai aptars, kaip atpažinti sukčių ir užkirsti kelią manipuliacijai, bei atsakys į žiūrovų klausimus. Transliacijos partnerė – Lietuvos bankų asociacija. Trukmė – 1 valanda.
Transliacijos nuoroda

Lapkričio 24 d. 15 val. „Ukraina Lietuvos istorijoje“

Lietuvą ir Ukrainą nuo XIV a.pr. iki 1569 m., kuomet didžiulė dalis dabartinės Ukrainos įėjo į LDK sudėtį ir buvo tiesiogiai valdoma iš Vilniaus, sieja glaudūs istoriniai ir kultūriniai ryšiai ir vertybės. Per 200 metų abi tautos išgyveno daug momentų, kuriuos pagrįstai gali laikyti bendro paveldo dalimi.

Įžvalgomis apie svarbiausius Ukrainos ir Lietuvos istorijos aspektus, apie bendrą istorinį paveldą paskaitoje paprastai ir suprantamai dalysis istorikas, Vilniaus universiteto profesorius Alfredas Bumblauskas. Transliacijos partneris – „Senjorų pasaulis“. Trukmė – 1 val.
Transliacijos nuoroda

Lapkričio 25 d. 11 val. „E. sveikatos portalas Lietuvos piliečiui“

Transliacijoje praktiškai demonstruosime, kaip pacientai gali prisijungti prie e. sveikatos sistemos, su kokia sveikatos informacija gali susipažinti, kaip įgalioti kitus asmenis atlikti veiksmus, neišėjus iš namų įsigyti receptinius vaistus, kaip registruotis vizitui pas gydytoją naudojantis Išankstine pacientų registracijos sistema (IPR IS). Transliacijos partneriai – Sveikatos apsaugos ministerija ir Registrų centras. Trukmė – 1 valanda.
Transliacijos nuoroda

Šiais metais akcija rengiama įgyvendinant projektą „Informacinės technologijos jungia kartas“, kurį finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Projektą vykdo Vilniaus M. Čoboto trečiojo amžiaus universitetas, Kauno trečiojo amžiaus universitetas ir asociacija „Langas į ateitį“.