Tradicinė nuo 2010 metų Europoje organizuojama skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija „Skaitmeninės savaitės“ (angl. All Digital Weeks) šiais metais vyks net 3 savaites – nuo balandžio 17 d. iki gegužės 7 d.

Šių metų akcija aktyviai prisidės prie Europos Komisijos paskelbtų Europos įgūdžių metų populiarinimo (European Year of Skills). Jos renginiai vadovausis šūkiu „Tobulinkime savo skaitmeninius įgūdžius“, kuriuo visi Europos piliečiai ir kiekvienas Europoje gyvenantis asmuo raginami mokytis naujų įgūdžių – tiek pagrindinių, tiek išplėstinių, kad galėtų drąsiai pasitikti skaitmeninę transformaciją.

Kodėl akcija yra aktuali ir reikalinga?

  • 46 proc. europiečių skaitmeninių įgūdžių lygis yra nepakankamas norint pilnai pasinaudoti technologijų teikiamomis galimybėmis;
  • skaitmeninio raštingumo įgūdžių dar trūksta 65 proc. 55-74 m. amžiaus europiečių;
  • 32 proc. interneto naudotojai neturi pagrindinių saugumo žinių;
  • tik 24 proc. europiečiai patikrina internete surastos informacijos patikimumą;
  • tik 15 proc. dirbančiųjų yra dalyvavę skaitmeninio raštingumo mokymuose.

„Skaitmeninės savaitės“ yra viena svarbiausių visos Europos informavimo apie skaitmeninius įgūdžius, skirtus integracijai, įgalinimui ir užimtumui, akcijų. Ji kasmet padeda daugiau nei 50 000 europiečių iš daugiau nei 20 Europos šalių susipažinti su technologijomis ir pasisemti įkvėpimo pasinaudoti technologijų teikiamomis galimybėmis. Akciją organizuoja ALL DIGITAL pakviesdama skaitmeninių kompetencijų centrus, bibliotekas, bendruomenių centrus, mokyklas ir vietos bendruomenes įsitraukti į akcijos veiklas.

Europinė svetainė bei veiklų žemėlapis įvairiose šalyse skelbiami svetainėje www.alldigitalweeks.eu

Lietuvoje „Skaitmeninių savaičių“ akciją koordinuoja asociacija „Langas į ateitį“. Akcijos metu gyventojai bus kviečiami dalyvauti internetinėse transliacijose, supažindinančiose su aktualiomis e. paslaugomis bei saugesniu naudojimusi technologijomis, pasitikrinti savo skaitmeninio raštingumo žinias bei savarankiškai tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius.

Akcijos veiklos Lietuvoje pristatomos svetainėje https://www.epilietis.eu/skaitmenine-savaite-2023/