2023 m. balandžio 17 d. – gegužės 7 d. įvairios organizacijos iš visos Europos dalyvavo kasmetinėje ALL DIGITAL organizuojamoje akcijoje „Skaitmeninės savaitės 2023“. Akcijos tikslas – paskatinti ES šalių piliečius nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje. Visos Europos mastu buvo suorganizuota daugiau kaip 800 įvairių renginių, kuriuose dalyvavo apie 100 tūkst. Europos piliečių.

Ši akcija jau 14-ąjį kartą buvo rengiama ir Lietuvoje, ją koordinavo asociacija „Langas į ateitį“. Buvo pasirinktos šios trys pagrindinės akcijos temos: „Skaitmeniniai įgūdžiai visiems: nuo pradinių iki pažengusiųjų“, „Skaitmeninis raštingumas ir kultūra“ bei „Kibernetinis saugumas ir saugesnis internetas“. Trijų teminių akcijos savaičių metu gyventojai buvo kviečiami žiūrėti e. paslaugas ir interneto teikiamas galimybes pristatančias internetines transliacijas, dalyvauti edukaciniuose renginiuose viešosiose bibliotekose ir ugdymo įstaigose, pasitikrinti ir gilinti savo žinias testuose bei viktorinose. Iš viso akcijos metu buvo pasiekta apie 30 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Transliacijos internetu

Didžiausio dėmesio sulaukė transliacija internetu „E. sveikatos galimybės: pas gydytoją registruokimės internetu“. Jos metu Sveikatos apsaugos ministerijos ir Registrų centro atstovės praktiškai pademonstravo vieną iš aktualiausių E. sveikatos paslaugų – kaip pacientai gali registruotis vizitui pas gydytoją naudodamiesi Išankstine pacientų registracijos sistema (IPR IS). Transliacijos įrašas.

Transliacija internetu „Kvalifikuotas elektroninis parašas – nauda, saugumas, galimybės“ pakvietė daugiau sužinoti apie kvalifikuotą elektroninį parašą – jos metu „SK ID Solutions“ atstovas pristatė praktinę informaciją apie kvalifikuoto e. parašo naudojimą, paneigė baimes ir viešojoje erdvėje sklandančius mitus. Transliacijos įrašas.

Į klausimą – kada naudojimasis internetu jau tampa problema ir kada reiktų sustoti, atsakymo ieškojo atstovės iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Socialinių projektų instituto ir nepriklausomas psichologas transliacijoje internetu „Probleminis interneto naudojimas: kas tai yra?“. Transliacijos įrašas.

Transliacijoje internetu „IT profesijos: kaip nepasiklysti pasirenkant?“ buvo pristatyta IT profesijų įvairovė bei skirtingų jos sričių atstovai nuo testuotojo, programuotojo iki talentų specialistės, o „Omnisend“ atstovai  pasidalino savo patirtimi ir darbo kasdienybe. Transliacijos įrašas.

Konkursai ir viktorinos

Bendradarbiaujant su visoje Lietuvoje vykstančia Nacionaline Lietuvos bibliotekų savaite ir Lietuvos bibliotekininkų draugija, bibliotekų darbuotojai buvo pakviesti dalyvauti konkurse „Kartu įveikiame krizes“ ir pasidalinti sėkmės istorijomis, kaip skaitmeninės technologijos padėjo įveikti ar sumažinti krizines situacijas. Konkurse nugalėjo Kupiškio r. Alizavos pagrindinės mokyklos biblioteka, kurios sėkmės istoriją kviečiame skaityti čia.

Kibernetinio saugumo sprendimų gamintojos ESET organizuojamoje viktorinoje „Kibernetinio saugumo ABC“ visi norintys galėjo pasitikrinti savo saugumo žinias, sužinoti naujos naudingos informacijos ar tiesiog smagiai praleisti laiką ir žinoma laimėti prizą! Viktorinos laimėtojai ir prizai skelbiami čia.

Skaitmeninės savaitės metu, balandžio 17 d. – gegužės 7 dienomis daugiau kaip 2 000 dalyvių sprendė testus „Ar esu saugus internete?“.

Skaitmeninės savaitės viešosiose bibliotekose ir ugdymo įstaigose

Prie akcijos veiklų prisijungė daugiau kaip 150 bibliotekų ir jų filialų bei dalis ugdymo įstaigų bei daugiau kaip 3 500 jų lankytojų.

Bibliotekos ir ugdymo įstaigos savo bendruomenės nariams skaitmeninio raštingumo įgūdžius siūlė pasitikrinti testais: „Skaitmeninių žinių testas“, „Ar gerai išmanote e. valdžios paslaugas“, „Kritinio mąstymo testas“, „Ar esate atsparus sukčių pasiūlymams?“. Taip pat mokėsi saugaus naudojimosi internetu taisyklių, gilino žinias tekstinių dokumentų rengimo, informacijos paieškos, bendravimo virtualioje erdvėje, efektyvaus bei saugaus naudojimosi elektroninėmis paslaugomis, 3D technologijų įvaldymo ir kt. srityse, aktyviai stebėjo akcijos metu viešai organizuotas transliacijas internetu.

Balandžio 18-27 dienomis įvyko Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamo projekto „Informacinės technologijos jungia kartas“ informacinių technologijų mokymų pavasario sesija, kurioje dalyvavo beveik 100 Medardo Čoboto trečiojo amžiaus ir Kauno trečiojo amžiaus universitetų klausytojų. Projekto tikslas – mažinti vyresnio amžiaus žmonių technologinę atskirtį, motyvuojant juos pažinti skaitmenines technologijas bendrystėje su jaunąja karta ir skatinant tobulinti jų skaitmeninius įgūdžius. Pavasario sesijos metu jau antrą kartą jaunuoliai (iki 29 m.) trečiojo amžiaus universitetų klausytojus mokė drąsiau valdyti skaitmenines technologijas ir saugiai elgtis internete. Daugiau apie mokymus skaitykite čia.

Kaip būti saugiam internete? Kokie pavojai tyko naršant elektroninėje erdvėje? Kaip susikurti saugų slaptažodį? Šiomis temomis gegužės 3 d. kalbėjomės su Vilniaus „Žaros“ gimnazijos 3 klasių mokiniais. Mokiniai aktyviai reiškė savo nuomonę, dalindamiesi mintimis apie tinkamą ir netinkamą elgesį elektroninėje erdvėje.

O pamokėlę skirtą suaugusiesiems, siekiantiems apsaugoti vaikus nuo internete slypinčių pavojų galima rasti čia.

Dėkojame dalyviams, bibliotekoms ir ugdymo įstaigoms už aktyvų įsitraukimą į Skaitmeninių savaičių 2023 veiklas!

Daugiau informacijos apie akcijos „Skaitmeninės savaitės 2023“ veiklas Lietuvoje skelbiama www.epilietis.eu, o visos ES renginiai – www.alldigitalweeks.eu.