Kritinio mąstymo svarba vaikams

Ne paslaptis, jog vaikai iš prigimties linkę dalytis informacija su kitais, susipažinti su kuo daugiau žmonių, būti įvertinti bei matomi. Neabejotinai, informacinės technologijos suteikia jiems plačias bendravimo, pramogavimo, informacijos paieškos galimybes. Vos keliais paspaudimais vaikai internete informaciją, pramogas, draugus randa per keletą minučių.

Internete ir socialiniuose tinkluose, be tikros ir patikimos informacijos, yra ir daugybė grėsmių bei pavojų. Tačiau technologijos ir internetas nesuteikia vaikams gebėjimo kritiškai mąstyti, vertinti turinį ir atskirti, kokia informacija yra teisinga, o kokia ne.

Todėl kritinio mąstymo įgūdžiai tampa vis svarbesne savybe, padedančia įvairaus amžiaus vaikams teisingai įvertinti gaunamą informaciją, nuspręsti, kaip ji gali būti pritaikoma, pasirinkti tai, kas jiems reikalinga.

Kviečia bibliotekininkus naudoti sukurtą mokymo medžiagą

Įgyvendindamos projektą „Medijų raštingumo stiprinimas bendruomenėse: kritinį mąstymą ugdykime kartu“ asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ bei asociacija „Langas į ateitį“ kviečia susipažinti su naujai sukurta mokymų medžiaga ir ja naudotis. Ši medžiaga skirta mokyklų bibliotekų, viešųjų bibliotekų darbuotojams, o taip pat ir kitiems švietėjams ugdyti vaikų bei jaunuolių kritinį mąstymą ir medijų bei informacinį raštingumą.

Edukacinė medžiaga paskelbta svetainėje medijos.epilietis.eu. Norint ja naudotis, registruotis nereikia. Visas mokymų turinys suskirstytas į šešias skirtingas temas: „Saugus elgesys internete“, „Asmens duomenų apsauga ir privatumas“, „Kaip atpažinti dezinformaciją“, „Kaip atpažinti socialinę inžineriją“, „Etiškas elgesys internete“ ir „Skaitmeninė veikla“. Kiekvienai temai yra parengta po keletą užsiėmimų skirtingo amžiaus vaikams. Edukacinėje medžiagoje daugiau orientuojamasi į praktines užduotis, kurios skatina vaikus nagrinėti problemas, ieškoti sprendimų, vertinti informaciją ir kritiškai mąstyti.

Nuotoliniai seminarai

Šių metų sausį projekto vykdytojai pakvietė net 339 bibliotekininkus dalyvauti naujai sukurtos mokymo medžiagos pristatymuose. 10-yje vykusių nuotolinių seminarų metu bibliotekų darbuotojai išsamiai susipažino su edukacinės medžiagos turiniu bei patys išbandė įvairiausias praktines užduotis: kūrė socialinio tinklo taisykles, analizavo gilumines klastotes, vertino pateiktą turinį ir pan.

Saugaus interneto savaitė ir konkursas bibliotekininkams

Rengdami vaikams skirtus užsiėmimus, bibliotekininkai gali naudotis jau paruoštu turiniu. Švietėjai gali sutaupyti laiko ir pasitelkti esamą medžiagą, kad surengtų įdomius ir naudingus užsiėmimus mokyklose ir viešosiose bibliotekose Saugaus interneto savaitės proga. Ši Europos masto iniciatyva šiemet vyksta vasario 5-9 dienomis. Be to, bibliotekininkai yra kviečiami dalyvauti konkurse, kurio sąlygos skelbiamos čia.

Asociacijos „Viešieji interneto prieigos taškai“ inf.