2024 m. vasario 6 d. daugelyje pasaulio šalių buvo minima jau 21-oji Saugesnio interneto diena (SID2024)! Dienos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Akcijos šūkis – Kurkime geresnį internetą kartu!

SID2024 renginys „Skaitmeninės higienos svarba šiandienos pasaulyje“

Vasario 6-ąją įvyko Saugesnio interneto dienos 2024 renginys „Skaitmeninės higienos svarba šiandienos pasaulyje“, kurį organizavo Ryšių reguliavimo tarnyba kartu su projekto „Saugesnis internetas“ partneriais. Renginio pranešėjai – Rasa Jauniškienė, Skaitmeninės etikos centro steigėja, ir Pavel Donec, Lietuvos Policijos vyriausiasis tyrėjas – pateikė patarimų, ką daryti, kad technologijas valdytume mes, o ne jos mus, ir kaip saugiai dalintis informacija internete. Renginyje taip pat vyko pokalbis su Saugesnio interneto centro Lietuvoje Jaunaisiais ambasadoriais. Kviečiame naudingų įžvalgų pasiklausyti renginio įraše.

Internetinis seminaras „Naujausios tendencijos: slaptoji dirbtinio intelekto pusė ir kritinio mąstymo ugdymas“

Asociacija „Langas į ateitį“, bendradarbiaudama su ESET, organizavo transliaciją internetu „Naujausios tendencijos: slaptoji dirbtinio intelekto pusė ir kritinio mąstymo ugdymas“. Seminaro metu „Baltimax“ kibernetinio saugumo inžinierius ir ESET ekspertas Lukas Apynis pristatė dirbtinio intelekto (DI) raidą, privatumo užtikrinimą naudojant DI, kibernetinio saugumo ir dirbtinio intelekto sinergiją bei įdomiausius dirbtinio intelekto nusikaltimus. Asociacijos „Langas į ateitį“ atstovė Violeta Čiuplytė Bogdanovič pasidalijo medžiaga, skirta saugesnio interneto edukacijoms – apie medijų raštingumą, kritinio mąstymo ugdymą, priemones, užtikrinančias saugesnį elgesį internete. Kviečiame peržiūrėti transliacijos įrašą.

Saugesnio interneto savaitė viešosiose ir švietimo įstaigų bibliotekose

Saugesnio interneto savaitės metu į viešųjų bibliotekų ir jų filialų visoje Lietuvoje, bei ugdymo įstaigų bibliotekų organizuojamas veiklas įsitraukė daugiau kaip 5500 dalyvių, iš kurių daugiausiai vaikai iki 4-os klasės – apie 2200, taip pat daugiau kaip 2000 jaunuolių (5-okai ir vyresni vaikai) ir  beveik 1300 suaugusiųjų.

Prie akcijos veiklų prisijungė daugiau kaip 200 bibliotekų ir jų filialų, aktyviausiai Saugesnio interneto savaitės akcijų veiklose dalyvavo Kauno, Panevėžio, Šiaulių, ir Utenos regionų bibliotekos.

Bibliotekos savo bendruomenės nariams organizavo įvairias kūrybiškas veiklas – surengė „Nepatogaus kino“ NK-DOKU platformoje filmo „TikTok, Boom“ peržiūras, organizavo edukacinius užsiėmimus pasinaudodamos projekto „Medijų raštingumo stiprinimas bendruomenėse: kritinį mąstymą ugdykime kartu!“ metodine medžiaga, įtraukė vietinius policijos pareigūnus, kurie dalijosi savo praktinėmis žiniomis ir diskutavo su mokiniais, bendruomenės nariams siūlė žinių patikrinimo testus ir viktorinas.

Žinių pasitikrinimo testas

Saugesnio interneto savaitės metu t.y. vasario 5-11 dienomis, daugiau nei 14.000 dalyvių sprendė testus „Ar esu saugus internete?“. Beveik 23 proc. visų sprendusių, tai padarė Saugesnio interneto dienos metu (vasario 6 d.). Pats populiariausias testas, kurį sprendė daugiau kaip 4 600 dalyvių – „Ar esi saugus internete“ (jaunesniems), antroje vietoje – „Ar esi saugus internete“ (vyresniems), kurį sprendė daugiau kaip 3100 dalyvių, na o trečioje vietoje – „Ar atpažįsti sukčiavimą internete?“, kurį išsprendė daugiau kaip 2000 dalyvių.

Dėkojame visoms bibliotekoms už aktyvų įsitraukimą į Saugesnio interneto savaitės veiklas!

Visus metus daugiau informacijos apie saugų elgesį internete kviečiame ieškoti svetainėse www.draugiskasinternetas.lt bei https://www.epilietis.eu/saugumas-internete.