Spalio 21 diena. Technologijų vitaminai

11:00 – 11:45 Transliacija
11:45 – 11:55 Atsakymai į klausimus
12:00 – 12:45 Praktinė veikla

Praktinei veiklai siūlome pasirinkti vieną ar kelis modulius.

Tęstinė veikla, kuri padės įsisavinti transliacijos metu girdėtą informaciją bei ją pritaikyti.
Žaidimas: „Protų mankšta“
Žaidimo taisyklės
Žaidimo atsakymų lentelė 
Žaidimo rezultatų lentelė

Taip pat rekomenduojame: „Sveikatingumo programėlės“

  1. Pamokėlė „Jūsų patogumui – elektroninės sveikatos sistema“.
    Trukmė – nuo 15 min.
    Pamokėlė apibendrintai supažindina, kokios yra „E. sveikatos” paslaugos, kaip jos veikia ir kokie jų privalumai.
    Tikslai – sužinoti, kokią informaciją galima sužinoti prisijungus prie „E. sveikatos“ paslaugos, taip pat išmokti naudotis svetainės epilietis.eu pamokėlėmis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/jusu-patogumui-elektronines-sveikatos-sistema . Patariame pirmiausia peržiūrėti apibendrinantį vaizdo įrašą (trukmė 3:45 min.), po to susipažinti su pamokos temomis ir atsakyti į kelis savitikros klausimus.
    Pasiūlykite pasikalbėti e. sveikatos temomis.
  2. Pamokėlė „Sveikatos paslaugos internetu“.
    Trukmė – nuo 30 min.
    Pamokėlė supažindina su labai įvairiomis ir daugeliui reikalingomis sveikatos informacijos paslaugomis, nuo draustumo iki vaistų ar sveikos gyvensenos informacijos, pateikia naudingų svetainių nuorodų.
    Tikslai – sužinoti, kokios sveikatos informacijos galima gauti internetu, taip pat Išmokti naudotis svetainės epilietis.eu pamokėlėmis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/sveikatos-paslaugos-internetu/.  Patariame pirmiausia susipažinti su pamokos temomis, peržvelgti labiausiai dominančias. Skyriuje „Sveikata ir ligos: kur ieškoti patikimos informacijos“ pateikta nemažai nuorodų į sveikatos svetaines, pasiūlykite jas aplankyti ir jose naršyti. Pamoka baigiama 10 klausimų testu, kurį galima atlikti kartu.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokios sveikatos informacijos dalyviai ieško internete, kurias svetaines jie rekomenduotų.
  3. Pamokėlė „Valstybinės ligonių kasos paslaugos internetu”.
    Trukmė – nuo 20 min.
    Tikslai – susipažinti su daugumai aktualiomis paslaugomis VLK paslaugomis internete – kaip užsisakyti Europos sveikatos draudimo kortelę, sužinoti eiles sveikatos priežiūros įstaigose,  rasti informacijos keliaujantiems ir pan.
    Pirmiausia, galite parodyti VLK paslaugas apibendrinantį kalbėtojų (5:00 min.) arba animuotą (1:20 min.) vaizdo įrašą. Pristatykite svetainę www.vlk.lt, informaciją gyventojams bei keliaujantiems, pasirinkite savo teritorinę ligonių kasą. Pasiūlykite dalyviams ištirti jos teikiamas paslaugas ir savo lankomų įstaigų eiles. Labai daug vaizdo įrašų įvairiomis sveikatos temomis yra VLK „Youtube” kanale – pasiūlykite dalyviams panaršyti jame.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokiomis sveikatos paslaugomis internete dalyviai naudojasi (arba norėtų naudotis).
  4. Pamokėlė „Gyvenkime sveikiau”.
    Trukmė – nuo 20 min.
    Tikslai – susipažinti su bendrojo pobūdžio sveikatos bei sveikos gyvensenos informacijos įvairove internete.
    Patariame pristatyti dvi (ar daugiau) svetaines – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro www.smlpc.lt bei pasveik.lt. Pirmojoje pasiūlykite naršyti temas „Metodinė medžiaga”, „Mityba”, antrojoje – „Sveika gyvensena”. Taip pat galima „Youtube” paieškoti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro įrašų ir juos pažiūrėti.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokios sveikos gyvensenos informacijos dalyviai ieško internete, kurias svetainės jie rekomenduotų.

Spalio 22 diena. Pats sau gidas

11:00 – 11:45 Transliacija
11:45 – 11:55 Atsakymai į klausimus
12:00 – 12:45 Praktinė veikla

Praktinei veiklai siūlome pasirinkti vieną ar kelis modulius.

  1. Pamokėlė „Suplanuokite aktyvų laisvalaikį internetu“.
    Trukmė – nuo 30 min.
    Ši pamokėlė skirta norintiems sužinoti apie pagrindines aktyvaus laisvalaikio planavimo išteklius, maršrutų planavimo priemones ir žemėlapius internete, kaip internetu įsigyti bilietus į renginius.
    Tikslai – sužinoti, kokios laisvalaikio planavimo informacijos galima rasti internete, taip pat išmokti naudotis svetainės epilietis.eu pamokėlėmis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/informacija-apie-aktyvu-laisvalaiki/.  Patariame pirmiausia susipažinti su pamokos temomis, peržvelgti labiausiai dominančias. Skyriuje „Laisvalaikio galimybių paieška“ pateikta nuorodų į turizmo svetaines, pasiūlykite jas aplankyti ir jose naršyti. Pamoka baigiama 10 klausimų testu, kurį galima atlikti kartu.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokios turizmo informacijos dalyviai ieško internete, kurias svetainės jie rekomenduotų.
  2. Pamokėlė „Išmokite planuoti keliones internetu”.
    Trukmė – nuo 30 min.
    Pamokėlė skirta ketinantiems išmokti planuoti keliones internetu, rasti tvarkaraščius, užsisakyti kelionės bilietus ar viešbučius.
    Tikslai – išmokti rasti tvarkaraščius Lietuvoje, internetu įsigyti lėktuvų bilietus, iškviesti taksi, užsisakyti viešbučius, taip pat išmokti naudotis svetainės epilietis.eu pamokėlėmis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/kelioniu-planavimas/.  Patariame pirmiausia susipažinti su pamokos temomis, peržvelgti labiausiai dominančias. Skyriuje „Elektroniniai žemėlapiai ir maršrutų paieška“ pateiktos nuorodos į „Google žemėlapius” bei maps.lt, galima dalyviams pasiūlyti išmėginti „Google Street View” ir pasivaikščioti po įdomias pasaulio vietas (senesniuose kompiuteriuose gali neveikti).  Pamoka baigiama 10 klausimų testu, kurį galima atlikti kartu.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokios kelionių informacijos dalyviai ieško internete, kurias svetainės jie rekomenduotų.
  3. Pamokėlė „Surask kelią su „Google žemėlapiu”.
    Trukmė – nuo 15 min.
    Pamokėlė skirta ketinantiems išmokti planuoti maršrutus pasitelkus „Google žemėlapius” išmaniajame telefone.
    Tikslai – išmokti rasti kelionės maršrutą, paskatinti naudotis išmaniųjų telefonų programėlėmis, taip pat svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Reikalingos priemonės – dalyvių išmanieji telefonai.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/populiariausios-programeles-ismaniajame-telefone/.  Čia bus reikalinga tik temos „Google Maps” medžiaga, kurioje vaizdžiai parodyta, kaip išmaniuoju telefonu planuoti maršrutus. Pasiūlykite dalyviams patiems tą atlikti savo telefonuose.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokias maršrutų paieškos priemones dalyviai naudoja, pasidalinkite įspūdžiais apie jas ir taikymo patarimais.
  4. Pamokėlė „Kur nuvykti Lietuvoje?”.
    Trukmė – nuo 15 min.
    Pamokėlė supažindina su turizmo ir laisvalaikio informacijos svetainėmis, skatina šios informacijos ieškoti internete. Netinka derinti su 1 pamokėle, nes informacija iš dalies kartojasi.
    Tikslai – skatinti ieškoti ir padėti rasti renginių informaciją internete.
    Pristatykite keletą renginių informacijos svetainių, pavyzdžiui, kasvyksta.lt, nemokamirenginiai.lt (jei ši svetainė neveiks, paieškokite alternatyvų www.on.lt/pramogos laisvalaikio skyriuje) ir pan. Pasiūlykite ir padėkite surasti renginių netoliese ar tam tikros rūšies.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokias renginių paieškos priemones dalyviai naudoja.

Spalio 23 diena. Bankas tavo delne

11:00 – 11:45 Transliacija
11:45 – 11:55 Atsakymai į klausimus
12:00 – 12:45 Praktinė veikla

Praktinei veiklai siūlome pasirinkti vieną ar kelis modulius.
Tap pat „Swedbank” „Youtube” kanale rasite daug vaizdo įrašų susijusiomis temomis.

Tęstinė veikla, kuri padės įsisavinti transliacijos metu girdėtą informaciją bei ją pritaikyti.
Žaidimas: „Situacijų testas“
Žaidimo „Situacijų testas“ taisyklės
Dienos testas
Dienos atmintinė

Taip pat rekomenduojame: „Sutaupykite!“ 

  1. Pamokėlė „Internetinė bankininkystė kiekvienam”.
    Trukmė – nuo 20 min.
    Pamokėlė skirta visiems, norintiems susipažinti su internetine bankininkyste.
    Tikslai – susipažinti su internetinio banko galimybėmis, paprastu ir patogiu atsiskaitymu, išmokyti naudotis svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Pristatykite pamokėlę „Internetinė bankininkystė („Swedbank”)” https://www.epilietis.eu/kursai/internetine-bankininkyste-swedbank/. Paminėkite, kad iš esmės visi interneto bankai panašūs savo galimybėmis. Pasiūlykite susipažinti su prisijungimo būdais, sąskaitos tikrinimu, mokesčių mokėjimu ir pan. Pamoka baigiama 10 klausimų testu, kurį galima atlikti kartu.
    Pasiūlykite pasikalbėti internetinės bankininkystės temomis, dalyviai gali palyginti įvairių atsiskaitymo būdų patogumą.
  2. Pamokėlė „Apsipirkite internetu: greitai ir saugiai”.
    Trukmė – nuo 15 min.
    Pamokėlė apibendrintai supažindina, kaip naudotis elektroninės prekybos paslaugomis: pirkti ir parduoti.
    Tikslai – susipažinti su e. prekyba, išmokyti saugiau ir sumaniau naudotis internetu, svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/apsipirkite-internetu-greitai-ir-saugiai/. Patariame pirmiausia peržiūrėti apibendrinantį vaizdo įrašą (trukmė 3:50 min.), po to susipažinti su pamokos temomis ir atsakyti į kelis savitikros klausimus.
    Pasiūlykite pasikalbėti e. prekybos temomis.
  3. Pamokėlė „Pirkite pigiau internetu”.
    Trukmė – nuo 30 min.
    Pamokėlė skirta visiems, norintiems išmokti apsipirkti internetu.
    Tikslai – susipažinti su e. prekyba, išmokyti saugiau ir sumaniau naudotis internetu, svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/pirkite-pigiau-internetu/. Patariame pirmiausia susipažinti su pamokos temomis, peržvelgti labiausiai dominančias. Pasiūlykite palyginti pirkinių kainas svetainėje kainos24.lt (arba analogiškoje), internetiniame knygyne išsirinkti dominančių knygų ir jas įsidėti į pirkinių krepšelį. Pamoka baigiama 10 klausimų testu, kurį galima atlikti kartu.
    Pasiūlykite pasikalbėti e. prekybos temomis.
  4. Diskusija „Saugus apsipirkimas internetu”.
    Trukmė – nuo 10 min.
    Pamokėlė supažindina su saugesnio apsipirkimo internetu patarimais, skatina saugiau naudotis internetu.
    Tikslai – sužinoti, kaip išvengti galimų grėsmių, apsiperkant internetu.
    Peržiūrėkite animacinius filmukus „Kaip saugiai apsipirkti internete” (1:40 min.) bei „Ką daryti negavus prekių, pirktų internetu?” (1:53 min.). Daugiau tokių filmų – https://www.prisijungusi.lt/savarankiskas-mokymasis/informacininiai-filmukai/.
    Pasiūlykite pasikalbėti, dėl kokių priežasčių daugeliui būna nedrąsu apsipirkti internetu, paskatinkite pasidalyti tokio pirkimo patirtimi.

Spalio 24 diena. Bendravimo mados

11:00 – 11:45 Transliacija
11:45 – 11:55 Atsakymai į klausimus
12:00 – 12:45 Praktinė veikla

Praktinei veiklai siūlome pasirinkti vieną ar kelis modulius.

Tęstinė veikla, kuri padės įsisavinti transliacijos metu girdėtą informaciją bei ją pritaikyti.
Žaidimas: „Tiesa ar melas“
Žaidimo „Tiesa ar melas“ taisyklės

Facebook paskyros saugumo nustatymai 

Taip pat rekomenduojame: „Pasisemkite naujų idėjų“ 

  1. Pamokėlė „Socialinis tinklas „Facebook“.
    Trukmė – nuo 20 min.
    Pamokėlė skirta visiems, norintiems susipažinti su socialiniu tinklu „Facebook”.
    Tikslai – susipažinti su socialinių tinklų galimybėmis, saugaus naudojimosi patarimais, išmokyti naudotis svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/socialinis-tinklas-facebook/. Pasiūlykite susipažinti su svarbesnėmis jos temomis, ypač privatumo apsauga, paskatinkite dalyvius plačiau pasidomėti saugumu socialiniuose tinkluose. Priklausomai nuo dalyvių pasirengimo, pasiūlykite jiems susikurti „Facebook” paskyras. Jas jau turintys dalyviai gali padėti neturintiems. Priminkite, kaip sudaromi saugūs slaptažodžiai.
    Pasiūlykite pasikalbėti kuria nors socialinių tinklų tema.
  2. Pamokėlė „Išmokite saugiai naudotis socialiniais tinklais”.
    Trukmė – nuo 20 min.
    Pamokėlė skirta įvairių socialinių tinklų vartotojams, norintiems sužinoti daugiau ir pasirūpinti savo asmens duomenų saugumu bei privatumu.
    Tikslai – susipažinti su socialinių tinklų galimybėmis, saugaus naudojimosi patarimais, išmokyti naudotis svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/socialiniai-tinklai/. Pasiūlykite susipažinti su svarbesnėmis temomis, ypač privatumo apsauga. Priklausomai nuo dalyvių pasirengimo, pasiūlykite jiems susikurti „Facebook” paskyras. Jas jau turintys dalyviai gali padėti neturintiems. Priminkite, kaip sudaromi saugūs slaptažodžiai.
    Pasiūlykite pasikalbėti kuria nors socialinių tinklų tema.
  3. Pamokėlė „Etiško bendravimo pagrindai internete”.
    Trukmė – nuo 15 min.
    Pamokėlė apibendrintai supažindina, kaip etiškai bendrauti ir išreikšti savo nuomonę internete.
    Tikslai – susipažinti su tinklo etiketu, išmokyti tinkamai reikšti savo nuomonę, taip pat pasinaudoti svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/etisko-bendravimo-principai-internete/. Patariame pirmiausia peržiūrėti apibendrinantį vaizdo įrašą (trukmė 3:45 min.), po to susipažinti su pamokos temomis ir atsakyti į kelis savitikros klausimus.
    Pasiūlykite pasikalbėti etiško diskutavimo ir komentavimo temomis.
  4. Pamokėlė „Bendravimo priemonės išmaniajame telefone”.
    Trukmė – nuo 15 min.
    Pamokėlė skirta norintiems susipažinti su „Skype” ir „Messenger” išmaniajame telefone.
    Tikslai – išmokti naudotis bendravimo programomis, paskatinti naudotis išmaniųjų telefonų programėlėmis, taip pat svetainės epilietis.eu pamokomis.
    Reikalingos priemonės – dalyvių išmanieji telefonai.
    Pristatykite pamokėlę https://www.epilietis.eu/kursai/populiariausios-programeles-ismaniajame-telefone/.  Čia bus reikalinga tik temų „Skype”, „Messenger” medžiaga, kurioje vaizdžiai parodyta, kaip bendrauti šiomis programėlėmis išmaniuoju telefonu. Pasiūlykite dalyviams tarpusavyje pabendrauti šiomis priemonėmis. Taip pat trumpai pristatykite „Pinterest”, kuri taip pat yra paminėta medžiagoje.
    Pasiūlykite pasikalbėti, kokias bendravimo internetu priemones dalyviai naudoja, pasidalinkite įspūdžiais apie jas ir taikymo patarimais.

Spalio 25 diena. Išmanusis daržas

11:00 – 11:45 Transliacija
11:45 – 11:55 Atsakymai į klausimus
12:00 – 12:45 Praktinė veikla

Praktinei veiklai siūlome pasirinkti vieną ar kelis modulius.

Tęstinė veikla, kuri padės įsisavinti transliacijos metu girdėtą informaciją bei ją pritaikyti.
Žaidimas: „Išmaniosios daržininkų kovos“
Žaidimo „Išmaniosios daržininkų kovos“ taisyklės

Trukmė – nuo 30 min.
Veikla skirta visiems, norintiems surasti informacijos, patarimų internete apie sodininkystę ir daržo priežiūrą.
Tikslai – išmokti rasti reikalingos  informacijos, vaizdo  pamokėles  internete apie sodininkystę ir daržo priežiūrą.
Pasiūlykite dalyviams panagrinėti žemiau pateiktas svetaines, susipažinti su jų teikiamu turiniu. Po to,  pažaiskite žaidimą „Išmaniosios daržininkų kovos”, kuris padeda surasti informaciją apie sodininkystę, daržininkystę ir ją įsisavinti.
Naudingos nuorodos:
https://zaliastotele.lt/  – sodo ir daržo prekės, patarimai, rekomendacijos,
https://geltonaskarutis.lt/ – apželdinimo kursai, aplinkos kūrimo idėjos ir sodo prekės,
Virtualūs turai po Didžiosios Britanijos sodus:
http://www.chem.ox.ac.uk/oxfordtour/default.asp ,
https://www.birminghambotanicalgardens.org.uk/venue/virtual-tour/ ,
Yuotube kanalai, kuriuose rasite vaizdines pamokėles: https://www.youtube.com/user/AgrofirmaSEKLOS ir https://www.youtube.com/channel/UChyUkC9JR0aM1kZ-pzwZz8Q.

„Išmaniosios daržininkų kovos” (jau netrukus)
(pildoma)